Da je talenat samo mali dio našeg uspjeha, a sve ostalo rad to kažu mnogi, a dokazuje naša stipendistica Lejla Muhić!

Lejla je učenica četvrtog razreda Gimnazije „Meša Selimović“ u Tuzli. U svoje slobodno vrijeme najviše voli da crta, šminka i uči strane jezike.

Kroz razgovor sa ovom nadarenom stipendisticom saznali smo da je talenat za crtanje otkrila još u ranom periodu osnovne škole kroz različite sekcije u koje se rado uključivala. Svakako, od samog početka mogla je računati na neizostavnu podršku, a tu prednjači njena porodica.

Skriveni biser riznice naše Fondacije najviše voli crtati za svoju dušu, zatim vizuelno predstaviti zadatke koje dobija od mentorske ekipe na volonterskim sastancima, kao i za školske potrebe.

Na to sve, ona kaže:

Crtanje me opušta i smiruje zbog toga što imam priliku iskoristiti maštu i uploviti u svoj svijet, a najbolje se izražavam kroz kreativne zadatke na volonterskim sastancima.

Također, ovaj hobi želi zadržati na istom nivou, ne videći ga kao komercijalnu aktivnost. Kada malo bolje promislimo, hobi pretvoren u komercijalnu aktivnost vrlo često prestanemo gledati kao hobi i odmor za dušu, već još jednu obavezu u nizu koja ponekad pričinjava teret.

Lejla ističe koliko je bitno raditi na jačanju vlastitih potencijala:

Druge bih nagovorila da neumorno rade na otkrivanju i razvijanju svojih talenata i dio slobodnog vremena izdvoje za svoju dušu (svoje hobije).  Posvećenost hobijima vodi ka uvođenju nove dnevne rutine te odličnom time managementu i visokoj odgovornosti.

Da Fondacija ima iznimno veliku ulogu u životu svakog stipendiste vidi se i iz sljedeće Lejline izjave:

Za mene Fondacija Hastor predstavlja zajednicu u kojoj možeš da budeš to što jesi, da izraziš sve svoje misli i stavove bez osude drugih te gdje možeš računati na konstantnu podršku i pomoć ostalih članova.

Stipendistima Fondacije Hastor Lejla poručuje: „Najbitnije je raditi ono što volimo i u čemu uživamo, ne obraćajući pažnju na to šta će drugi reći.“

 

                                                                                                                          Hana Kolasević