Stipendisti Fondacije Hastor i nakon završetka školovanja ostaju dio ove velike porodice. Njihovi uspjesi raduju donatore, članove i sve one koji se smatraju dijelom rada Fondacije Hastor. Svakim projektom i napretkom korak su bliže ostvarenju svojih snova i postizanju uspjeha na koje je Fondacija Hastor nesumnjivo ponosna. Jedan od naših alumnista je nemjerljivo pomogao našem radu i evidentiranju istog, stoga tekst u nastavku posvećujemo upravo njemu.

Priča Sanela Delića započinje u Bugojnu, gdje je završio Srednju tehničku školu, smjer građevinski tehničar. Stipendista Fondacije Hastor postao je na početku drugog razreda srednje škole, odnosno 2008. godine, a taj status zadržao je do kraja studija, 2016. godine. Nakon završetka srednje škole Sanel upisuje arhitekturu na Internacionalnom Burch Univerzitetu gdje je završio bachelor i master studij. Još tokom drugog ciklusa studija postao je zaposlenik kompanije Walter BIM Solutions, koja je u međuvremenu prerasla u grupaciju i podijelila se u dvije firme, tako da je Sanel danas dio firme Walter Code. Status stipendiste Fondacije Hastor uveliko mu je pomogao u ovom periodu, jednim dijelom i zbog stipendije, ali prije svega zbog usvojenih vještina i navika tokom volontiranja i rada u administraciji. Upravo stečene vještine i radne navike koje je dobio tokom tog perioda pomogle su mu tokom studiranja, prilikom traženja posla, ali i sada dok radi. Iako je Sanel službeno prestao biti stipendista Fondacije prije 5 godina, još uvijek je uključen u rad Fondacije jer je u toku studija samostalno naučio programirati, što iz znatiželje što iz potrebe, i napravio web-aplikaciju koju trenutno koriste studenti stipendisti za evidenciju volonterskih sati. Ono na šta je posebno ponosan je činjenica da je trenutno kroz aplikaciju poslano preko 12 hiljada izvještaja i zabilježeno preko 200 hiljada volonterskih sati.

Ono što bih poručio trenutnim stipendistima je da budu proaktivni i što više uključeni u razne projekte i aktivnosti u i izvan Fondacije, da ne čekaju prilike već da ih sami stvaraju. Volontiranje i aktivno učešče u aktivnostima, kako u Fondaciji tako i u lokalnim zajednicama, skoro je podjednako bitno kao i obrazovanje. Kroz te aktivnosti nam se otvaraju dodatne prilike i mogućnosti i stičemo nove prijatelje i poznanstva.

Lijepo je vidjeti da Sanelova privrženost Fondaciji Hastor nije završila prestankom finansijske pomoći već traje i danas kao jedno iskreno prijateljstvo. Naši stipendisti imaju divne primjere koji će im biti uzor kada već budu alumnisti.

Pripremila: Nedžma Latić