Merima Pajalić, studentica prve godine Fakulteta zdravstvenih  studija  u Bihaću, izvrstan je primjer da simbioza medicine i umjetnost itekako može funkcionirati.

Merima je stipendistica Fondacije Hastor još od 2016. godine i dolazi nam  iz viteškog grada Bužima. Od samih početaka školovanja pokazivala je zavidne rezultate na takmičenjima iz matematike, fizike i hemije. Njena priča je zaista šarolika i interesantna jer, pored nauke, naša Merima ima težnje prema umjetnosti, tačnije slikanju na platnu akrilnim bojama.

U razgovoru s Merimom saznali smo da je njen talenat otkriven još u ranom djetinjstvu, crtala bi po cijele dane a na pitanja šta želi biti kad poraste, Merima kaže da je spremno odgovarala: “Umjetnica.” Kasnije, u toku osnovne škole sudjelovala je na likovnim takmičenjima i konkursima gdje je vrlo često bila među najboljima. Ipak navodi  da u početku nije bila dovoljno hrabra da počne sa slikanjem, kao i mnogi od nas koji su imali strah od velikih koraka. Zahvaljujući majci čija joj je podrška dala vjetar u leđa, Merima se osmjelila da napravi prvi korak.

“Mama me nagovorila i to na način da me zamolila da pokušam uraditi sliku za naš dnevni boravak pa da vidimo kako će to da uspije. Kada bih morala izdvojiti jedan momenat u vremenu, to bi bio definitivno momenat kada sam vidjela kako ta moja slika izgleda na zidu i stvarno sam bila ponosna na sebe. Upravo je ona “krivac” što danas većinu svog slobodnog vremena pored fakultetskih obaveza i druženja, posvećujem svom hobiju-slikanju.“

Merima je otvorila stranicu na Instagram i Facebook društvenim platformama pod nazivom “Design by Merima” i otkriva nam da svakog dana napreduje, ima sve više kupaca i dobar dodatni džeparac. Kaže da slikanje na nju djeluje opuštajuće, da zaista uživa u svemu tome što radi, a još jedan od ljepših dijelova ove priče je da uljepšava ljudima njihove domove i njihove zamisli pretoči u djela. Kupci naručuju slike preko stranica, u željenim dimenzijam, a najčeći motivi su cvijeće i kaligrafija.

Stipendija Fondacije Hastor joj uveliko olakšava realiziranje ovog posla, jer pomoću nje kupuje materijale koji su joj potrebni za rad, a pored tog, studira i ono što voli.

Merima kao i mnogi umjetnici kada pričaju o svojoj branši ističe da uz slikanje zaboravi na stvarnost i isključi se, a u skorijoj budućnosti Merima planira da počne sa izradom personaliziranih postera i nada se da će joj to poći za rukom.

Osim umjetnosti, Merima ističe da je “zaljubljena” u čin pomaganja drugima, naročito nakon spoznaje o veličini uloge medicinske sestre u procesu zdravstvene njege. Iz tog razloga odabrala je studij na Odsjeku za sestrinstvo te se u budućnosti želi baviti ovim humanim pozivom.

Merima je uspjela spojiti ljubav i posao u svakom pogledu i to je zaista jedan od uspjeha, a onima koji se još traže  i usuđuje na velike korake u ostvarivanju svojih ciljeva poručuje:

„Hrabro se upustite u avanture koje mogu proizaći iz vašeg hobija. Nikad ne znate iz kojeg ugla  će podrška da dođe i na koji način će da vam krene. Ja sam godinama oklijevala i sumnjala da ja to ne mogu, a kada sam krenula bilo mi je žao što nisam prije. Sve ide step by step, jer uspjeh je trijumf upornosti.”