Fondacija Hastor može se pohvaliti marljivim, ambicioznim i uspješnim stipendistima koji ostvaruju zapažene rezultate na polju obrazovanja i nauke. Dakle, tim Fondacije čine mladi ljudi koji doprinose njenom radu, unapređujući ga svojim znanjem i vještinama. Upravo takve vrijednosti i predanost volonterskom angažmanu u okviru Fondacije Hastor iz mjeseca u mjesec stipendistima donose titulu Stipendiste mjeseca. U nastavku čitajte o stipendistici koja je tu titulu odnijela ovaj mjesec!

Ovaj put donosimo vam priču o Edni Porči, mladoj dizajnerici iz Visokog. Edna ima 20 godina i studentica je treće godine na Odsjeku za grafički dizajn i multimediju na Internacionalnom Burch Univerzitetu. Kao student grafičkog dizajna mnogo vremena posvećuje svojim radovima, naročito onima u vidu fotografije, web-dizajna i art-direkcije. Edna uživa u eksperimentisanju sa svojim radovima i kreativnom izražavanju. Upravo je to razlog izbora grafičkog dizajna kao profesije. Edna smatra da je grafički dizajn jedan od puteva ka efikasnoj komunikaciji o važnim temama u društvu. Primjer koji svjedoči ovom iskazu je njen posljednji projekt koji je baziran na temu nasilja nad ženama.

Pored fakultetskih obaveza mislim da je veoma važno biti i aktivan član zajednice i iskoristiti svoje znanje da pomogneš drugima. Upravo iz tog razloga radim na mjesečnim projektima koji su fokusirani na mlade učenike i studente.

Jedan od projekata koji je pokrenula jeste humanitarna akcija za članove JU Centar za djecu i odrasle u Bosni i Hercegovini, gdje je organizovala promotivne materijale i kontaktirala razne firme u Visokom i Sarajevu s ciljem da ih podstakne na donaciju resursa. Ovaj projekt Edna organizira već drugu godinu. Rezultat ovog rada je činjenica da je pred kraj prethodne godine uspješno prikupila paketiće za preko 30 djece s osnovnim higijenskim materijalima i potrepštinama.

Edna svoje projekte planira u skladu sa svojim vještinama, no, kako vidimo, kreativnost joj itekako  predstavlja jaču stranu. Svoje znanje i iskustvo je proširila i kroz razmjenu studenata u Americi u sklopu „YES“ programa. Tim povodom imala je priliku unaprijediti znanje engleskog jezika, ali i prenijeti svoje iskustvo i ideje drugima. Produkt ovog usavršavanja je i klub kojeg je Edna organizovala. Naime, radi se o klubu za engleski jezik pod nazivom „English to Youth“, tom  prilikom sastajala se svake sedmice s četiri učenice srednje i osnovne škole i radila s njima na poboljšanju gramatike, obogaćivanju vokabulara i vježbama razgovora.

Ednine aktivnosti tu nisu stale. U 2021. godini  osnovala je klub knjige pod nazivom „Between the Lines”, gdje se sastaje s osam učesnika jednom mjesečno kako bi porazgovarali o autoru i knjizi koju su prethodno pročitali. To im je omogućilo da prošire svoje vidike kada su u pitanju različite društvene okolnosti s kojima se susrećemo. Ova aktivnost podstiče mlade na čitanje, pomaže im u formiranju i predstavljanju ideja te ih edukuje o osnovama literature. Slobodno vrijeme Edna koristi kao priliku za čitanje jer, kako kaže, to joj je omiljena aktivnost.

Svi stipendisti imaju drugačije stanovište o Fondaciji, ali uvijek je to u okvirima pohvala i zahvalnosti. Edna o Fondaciji kaže:

Fondacija Hastor za mene predstavlja vodiča koji me usmjerava i ohrabruje na mome putu ka uspjehu. Pruža mi motivaciju koja mi je potrebna kako bih se usavršila u svojoj profesiji te mi omogućava prilike da se razvijam kako u ličnom životu tako i u poslovnom aspektu. Jedna od najvažnijih lekcija koju sam naučila kroz volontiranje u sklopu Fondacije u timu za grafički dizajn jeste važnost odgovornosti. Kada preuzmemo odgovornost za svoje postupke, dajemo našim saradnicima do znanja da ćemo pratiti rokove te ispoštovati njih i njihovo vrijeme.

Nadamo se da će nas Edna ponovo obradovati svojim grafičkim dizajnom koji priprema sa svojim kolegama te joj želimo puno sreće u svim njenim poduhvatima.

Pripremila: Fatima Gazić