Inela Kavaz je učenica prvog razreda Srednje zubotehničke škole u Sarajevu. Aktivno trenira karate već deset godina i osvajačica je mnogobrojnih kantonalnih, federalnih, državnih, ali i balkanskih takmičenja. Na posljednjem federalnom takmičenju osvojila je zavidno treće mjesto. Ljubav prema ovom sportu pobudili su, kako ističe, njeni treneri, a svakim novim treningom ta ljubav je rasla i jačala.

Karate treniram već deset godina i želju za ovaj sport pobudio je moj trener koji me doveo do svih ovih rezultata. Osim njega velika podrška mi je i trenerica.

Da je danas teško uklopiti sve obaveze, potvrđuje nam i Inela, međutim, uvijek se mora pronaći vrijeme za stvari koje nas ispunjavaju i čine sretnim. Ispričala nam je kako izgleda jedan njen dan.

Školu i treninge usklađujem najbolje što mogu. Ujutru sam u školi, a popodne učim. Nakon odrađenog treninga vraćam se kući, odmorim se i jedem, završim obaveze za školu i onda opet idem na trening. Poslije treninga ponovim školsko gradivo, završim dodatne obaveze i idem na spavanje.

Inela je stipendistica Fondacije Hastor već šest godina i s ponosom može reći da je uz istu odrasla. Stipendiju prima od trećeg razreda osnovne škole i ističe da joj je podrška koju joj pruža Fondacija od velikog značaja. Uz volonterske sate i svoje mentore gradi svoju ličnost, mišljenje, ali i uči kako isto izraziti. Od velike joj je pomoći mentorski tim, sa svojim mentorima saznaje mnogo novih informacija iz života, ali i struke za koju se trenutno obrazuje.

Fondacija Hastor je fondacija koja ispunjava sve segmente jedne ozbiljne i odgovorne organizacije. Moje mentorice unose harmoniju u moj život čak i preko kamere, a vjerujem da će uživo biti još i zanimljivije i opuštenije. Mnogo toga radimo, pričamo o raznim poučnim temama. Dobra, zajednička stvar je što moje kolegice idu u Srednju zubotehničku školu, a mentorica studira Stomatologiju, pa na taj način pomažemo jedne drugima u savladavanju prepreka i poteškoća.

Volonterski sati upravo za cilj imaju da zbliže pojedince, nauče ih da rade dobre stvari za svoje društvo i okolinu, pokažu nam kako najbolje djelujemo kad radimo ujedinjeni, ali i pomažu nam da se oslobodimo straha od javnog govora, da poštujemo tuđa mišljenja ali i i iznesemo svoja.

Mentorice se trude da se zbližimo, da komuniciramo i da se riješimo straha i stida od javnog govora.

Podrška Fondacije u svim sferama života je posebna. Kako Inela ističe osim finansijske, veoma joj je bitna podrška na volonterskim satima.

Fondacija Hastor je velika podrška u mom životu. Poseban je osjećaj vratiti se sa sastanka sa novim, naučenim informacijama, iskustvima i dešavanjima.

Za kraj Inela je imala poruku za sve stipendiste koja je i nju samu vodila kroz sve izazove i takmičenja.

Stipendistima bih poručila da nikad ne odustaju od onoga što žele, da maštaju kao mala djeca i da slijede svoje snove jer samo istrajnost može dovesti do velikog rezultata, naravno, uz trud i zalaganje. Sve možemo i za sve smo spremni samo je bitno poslije svakog pada i udarca ustati i nastaviti još jače. Karate je jedan predivan sport koji bih preporučila svim generacijama.

Pripremila: Begić Adelisa