Fondacija Hastor može se pohvaliti marljivim, ambicioznim i uspješnim stipendistima koji ostvaruju zapažene rezultate na polju obrazovanja i nauke. Dakle, tim Fondacije čine mladi ljudi koji doprinose njenom radu, unapređujući ga svojim znanjem i vještinama. Upravo takve vrijednosti i predanost volonterskom angažmanu u okviru Fondacije Hastor iz mjeseca u mjesec stipendistima donose titulu Stipendiste mjeseca. U nastavku čitajte o stipendistici koja je tu titulu odnijela ovaj mjesec!

Svestranost, želja za znanjem i mali, ali značajni koraci nesumnjivo vode ka putu uspjeha. Još jedan u nizu primjera da ambicija i želja za uspjehom budu, između ostalog, i razlog pozitivnih ishoda je stipendistica Fondacije Hastor Ada Sivac. Naša Ada je ovaj mjesec proglašena stipendisticom mjeseca što je samo naznaka njenog uspjeha i entuzijazma koji ju prate kroz njeno obrazovanje, ali i podsticaj da nastavi nizati uspjehe na svome putu. Ada dolazi iz Sarajeva i dugi niz godina je dio Fondacije. Srednjoškolsko obrazovanje je uspješno okončala, završivši Srednju zubotehničku školu u Sarajevu, a trenutno se nalazi na četvrtoj godini studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Još u osnovnoj školi Ada je pokazala veliko interesovanje za sekciju pružanja prve pomoći. Jednaka ambicija i entuzijazam za daljnjim nadograđivanjem znanja na ovom polju nastavila se kroz srednju školu i fakultet, što je, na koncu, rezultiralo pobjedom na državnom takmičenju 2019. godine. Adina želja za daljnjim napredovanjem, naravno, nije stagnirala nakon toga uspjeha nego ju je samo ohrabrila da nastavi dalje. Svoja iskustva i znanja o pravilnom pružanju prve pomoći nesebično je dijelila s drugima na mnogim edukacijama, ali i u sklopu pripreme ekipa za buduća takmičenja. Kao bivša mentorica stipendista osnovnoškolaca Fondacije Hastor, Ada je često posvećivala pažnju ovoj temi, zapravo onome što čini njenu srž – pomaganje drugima, što je u suštini osnovna ideja i misija Fondacije Hastor.

Fondacija Hastor mi je pružila pomoć u vidu zaštite, obgrlivši me čvrsto zagrljajem ljubavi. Za mene ona predstavlja veliki faktor motivacije i podrške u životu. To je mjesto koje mi omogućava dodatno sticanje znanja i aktualizaciju svojih potencijala. Iznimno sam zahvalna Fondaciji Hastor na svakoj pruženoj prilici kao i motivaciji i podršci da sve ideje i ambicije koje imamo sprovedemo u djelo.

Pored prve pomoći Ada navodi da su astronomija i umjetnost imale veliki značaj u njenom životu i izgrađivanju njene ličnosti. Kao članica Astronomskog društva „Orion“ dobila je priliku bolje izučavati dubine i izgled sjajnih tačaka tamnog pokrivača neba. U navedenom Astronomskom društvu je napredovala pa je isprva bila na volonterskoj poziciji, a kasnije je obnašala ulogu edukatorice i voditeljice škola za djecu „Galileova zvjezdarnica“ i „Da Vinčijev atelje“. S istim Društvom učestvovala je u raznim projektima kao što su „Zvjezdano nebo iznad Starog Grada“, IASC „Potraga za asteroidima“, „Ulična astronomija“ (astronomska posmatranja) i „Škola astronomije za djecu i odrasle“. Kao STEM edukatorica u „Orionu“, došla je na ideju o realizaciji naučne radionice za stipendiste osnovnoškolce Fondacije Hastor. Učenici su imali priliku posmatrati i izvoditi eksperimente s ciljem usvajanja znanja na zabavan, interesantan i drugačiji način. Ada je istakla da joj je bilo neizmjerno drago učestvovati u ovoj radionici, dijeliti znanje i radost sa stipendistima.

Zahvaljujući akademskom uspjehu te tome što je najbolja studentica Akademije likovnih umjetnosti na prvoj godini studija, od gradonačelnika Grada uručena joj je diploma i zlatni novčić. Ada ističe da je to za nju predstavljalo veliki uspjeh kao i motivaciju za daljnji rad. Pored kiparstva bavi se i slikarstvom i grafikom, a prelazak u tim za grafički dizajn Fondacije Hastor našoj Adi je omogućio dalje usavršavanje na ovom polju.

Fondacija Hastor joj od srca želi da nastavi koristiti svoju svestranost, kreativnost i domišljatost u svemu čime se u budućnosti bude bavila te da svima nama temeljna misija bude pomaganje drugima baš kao što je to našoj Adi!

Pripremila: Amina Abaspahić