Svake godine, još od svoga osnivanja, Fondacija Hastor u svoju porodicu sa zadovoljstvom prima nove članove. Putem Konkursa za dodjelu stipendija za redovne studente/ice na svim akreditovanim visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini Fondacija Hastor na osnovu svojih Pravila i kriterija bira studente koji će zbog svoga znanja, interpersonalnih vještina i mnogih drugih faktora biti izabrani za naše stipendiste. Studenti svih akreditovanih visokoškolskih ustanova mogli su se prijaviti na Konkurs putem web-stranice Fondacije Hastor ukoliko su zadovoljavali kriterije da su: redovno upisani/e studenti/ice druge, treće ili četvrte godine dodiplomskog/bachelor studija, redovno upisani/e studenti/ice prve godine diplomskog/master studija, redovno upisani/e studenti/ce druge, treće, četvrte, pete i šeste godine integrisanog studija (ovo se odnosi na studente čiji integrisani studij traje pet i šest godina), tokom studija ostvarili prosjek ocjena 8.0 i više (3.5 ili više), da kandidat/kinja nije stariji/a od 24 godine te da kandidat/kinja nije primalac stipendije ili druge novčane pomoći za studiranje.

Ove godine Fondacija Hastor je zaprimila mnogo prijava te je Komisija za odabir stipendista imala težak posao pri selekciji kandidata koji će postati dio porodice Fondacije Hastor. Komisija je na osnovu pravila i kriterija za dodjeljivanje stipendija studentima izdvojila 42 novih stipendista koji će svojim angažmanom bilježiti kvalitetne sate volonterskog rada.

U subotu 9. aprila  direktor Fondacije Hastor Seid Fijuljanin održao je sastanak s novim stipendistima. Dočekao ih je srdačnim pozdravima izražavajući zadovoljstvo zbog toga što postaju članovi naše velike porodice.

Na početku sastanka direktor je nove stipendiste upoznao s misijom i vizijom Fondacije Hastor koja već 16 godina djeluje na području čitave Bosne i Hercegovine. Osim toga, kao jedan od neodvojivih segmenata djelovanja Fondacije Hastor, predstavljen je i značaj volonterskog rada koji za cilj ima razvijanje i unapređivanje korisnih vještina te stjecanje dobrih i pozitivnih navika. Ovaj sastanak bio je prilika i da se novi studenti stipendisti detaljnije upoznaju sa svojim novim obavezama i odgovornostima kako bi ih u nastavku što kvalitetnije izvršavali.

Jedan od ključnih ciljeva Fondacije Hastor jeste da njeni stipendisti shvate važnost sopstvenog unapređivanja kroz rad s drugim ljudima te da uvide značaj i korist volontiranja za njihov razvoj i napredak, na šta im je, između ostalog, ukazano na ovom susretu.

Porastom broja novih studenata stipendista rastu i volonterski sati koje naši vrijedni stipendisti obavljaju svakodnevno i na taj način doprinose razvoju svojih lokalnih zajednica i cjelokupnog bosanskohercegovačkog društva. Radosni smo što naša porodica postaje svake godine sve veća i bogatija za nove mlade ljude koji će bit pokretači/inicijatori pozitivnih promjena te na taj način doprinijeti našem društvu.

Pripremila: Aleksandra Đukić