U proteklom periodu održan je veliki broj takmičenja koja su veliko osvježenje nakon pauze kojoj smo svjedočili kroz prethodne dvije godine, a jedno od takvih jeste takmičenje iz oblasti matematike za srednjoškolce koje se održavalo na općinskom, kantonalnom i federalnom nivou. Stipendistica Fondacije Hastor Ismihana Klisura ostvarila je zapažene rezultate na svim nivoima takmičenja.

Ismihana Klisura rođena je 30. juna 2003. godine u Travniku kao najmlađe dijete četveročlane porodice. Završila je Osnovnu školu „Mehurići“ kao učenica generacije. U osnovnoj školi prvi put se susreće s matematikom i fizikom, a znanje i ljubav prema ovim naukama doveli su je i do federalnih takmičenja. U istoj životnoj dobi upoznala se i s Fondacijom Hastor, čija je stipendistica već sedam godina.

Nakon početka školovanja u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku, Ismihana se priključuje takmičarskom timu matematike. Pored članstva u ovom takmičarskom timu pružile su joj se i mnoge druge prilike za pokazivanje i unapređivanje talenata i vještina. Napredovala je na polju stranih jezika pohađajući kurs arapskog jezika, a poznavanje maternjeg jezika i sposobnosti kreativnog izražavanja pokazivala je kroz uredništvo školskog lista „Nedžm“. Iako je djelovala i na drugim poljima, nikada nije zapostavila prirodne nauke čemu svjedoči činjenica da je uspješno završila masterclassove iz fizike. Naša stipendistica učestvovala je i u razmjeni učenika između Elči Ibrahim-pašine i Behram-begove medrese, gdje su polaznici stekli nove vještine i znanja. U prvom razredu osvaja peto mjesto na kantonalnom takmičenju iz matematike i plasira se na federalno takmičenje. Nažalost, pandemija COVID-19 spriječila je održavanje svih takmičenja u drugom i trećem razredu.

Ono zbog čega danas ponajviše pišemo o Ismihani jeste plasman na federalno takmičenje iz matematike. Put koji ju je doveo do tog uspjeha opisuje ovako:

U okviru Dana općine Travnik organizovano je općinsko takmičenje iz matematike na kojem sam osvojila drugo mjesto. Kantonalno takmičenje se nije održavalo na nivou našeg kantona te smo pristupili kvalifikacionom takmičenju za plasman na federalno takmičenje i ostvarili odlične rezultate. Federalno takmičenje iz matematike održano je u Sarajevu na Prirodno-                       matematičkom fakultetu gdje smo također pokazali visok nivo znanja.

Pored navedenog takmičenja, tokom ove školske godine održan je i međunarodni matematički izazov „Klokan matematičar“, a Ismihana je zauzela prvo mjesto na nivou svoje škole. Također, pokazala je i svoj talent za društvene nauke uzimanjem učešća u Civitas programu.

Fondacija Hastor me u stopu pratila svih sedam godina i davala ogromnu podršku u svim mojim bitkama, obilježavala svaki moj uspjeh i naučila me da nikada ne umanjujem svoja postignuća. To nije fondacija koja samo finansira učenike, ona ih bodri, motiviše, osigurava, inspiriše, utiče na svaku sferu života, iz korijena ih podiže, zalijeva strpljenjem, hrani savjetima mentora, bogati znanjem, uči dobročinstvu, humanosti, radu i trudu i uvijek pruža osjećaj pripadnosti. Mi smo velika porodica ljudi, velikih umova poduzetničkog duha koja nastoji očuvati i unaprijediti svoj i živote drugih. Naše ideje su naša budućnost, a Fondacija Hastor nam omogućava da ih promovišemo.

Prepoznatljiva komponenta Fondacije Hastor je volonterski rad. Volonterski sati veoma su značajni za svakog pojedinca jer tada u prosjeku barem svakom petom ili sedmom djetetu u ovoj državi neko posveti pažnju. Važno je da mlade ljude neko ima saslušati jer sigurno imaju mnogo toga za reći. Mjesečni volonterski sastanci s mentorima odlična su prilika Ismihaninim kolegama i njoj da dobiju priliku za razgovor o mnogim temama. Naučena značaju volontiranja iz višegodišnjeg iskustva s Fondacijom Hastor, Ismihana je odlučila da i ona posveti svoje vrijeme djeci koja žele razgovarati. Uključila se u Mrežu mladih Travnik gdje redovno nastoji doprinijeti zajednici i mladima kroz razne aktivnosti, programe, edukacije i druženja.  Fondacija Hastor je izvor dobra koje se prostire na više strana. Put je težak, ali u ovoj porodici nikad ne nedostaje energije.

Svoje srednjoškolsko obrazovanje završavam 5.0 prosjekom i primjernim vladanjem kroz sve četiri godine. Hvala ti, Fondacijo Hastor, što si mi dala do znanja da diploma ne treba nositi mene nego da ja diplomu nosim u sebi, u svojoj glavi čuvajući svoje znanje.

Pripremila: Nedžma Latić