Poznato je da bavljenje sportom čuva i unapređuje zdravlje, utiče na fizički i mentalni razvoj te razvoj vještina djeteta. Stipendisti Fondacije Hastor svakim danom dokazuju svoju sportsku nadarenost, a spektar njihovih aktivnosti sve je širi, što pokazuju i njihovi dobri rezultati te napredovanja na raznim poljima. Tarik Berbić je stipendista iz Janje koji je pokazao veliko interesovanje za fudbal, a u Fudbalskom klubu „Podrinje“ trenira već skoro osam godina.

Tarik Berbić je osmi razred OŠ „Meša Selimović” u Janji, a stipendista Fondacije Hastor je pet godina. Učestvovao je više puta na fudbalskim takmičenjima na kojima je njegov klub nekoliko puta osvojio 1. mjesto.

Na posljednjem takmičenju koje je održano u Tuzli, Tarik je svojim golom donio pobjedu timu, a utakmica je završila rezultatom 4:3. Iako kaže da je bilo napeto i neizvjesno, svojim maksimalnim trudom u posljednjem trenutku je uspio dati pobjednički gol zbog čega je ponos cijelom timu.

Za mene je fudbal nešto veliko, od malih nogu ga igram, a svojim zalaganjem želim postići što bolje rezultate. Imam želju da se moj naporan trud isplati, da u budućnosti odem u neki klub koji će cijeniti moju spretnost na terenu i koji će primijetiti moje ambicije. Također, želim da se zahvalim svojim roditeljima za sve prethodne godine u kojima su me bodrili na putu ka uspješnoj fudbalskoj karijeri, kaže nam ovaj stipendista koji će nesumnjivo postići zavidne rezultate u budućnosti.

 

Pored porodice koja je Tarikova velika podrška, Fondacija Hastor ima značajnu ulogu u njegovom životu. Zahvaljujući Fondaciji shvatio je važnost pomaganja drugima, pogotovo onima kojima je pomoć najpotrebnija:

Fondacija me naučila mnogim korisnim stvarima. Ja sam oduvijek pomagao drugima kroz volontiranje kao što je i Fondacija Hastor meni pomogla kada mi je bila potrebna pomoć.

 

Tarik za sastanke sa mentorskom grupom kaže da su jako zabavni i da svaki put nauči nešto novo i korisno.

Kao stipendista Fondacije Hastor, svim ostalim stipendistima poručuje da se svakodnevno bave nekom fizičkom aktivnošću:

Veoma je važno da se mladi svakodnevno bave sportom, prvenstveno zbog svog zdravlja. Sport nam može pomoći i da održavamo normalnu tjelesnu težinu, da se bolje osjećamo i izgledamo, a štiti nas i od raznih bolesti. Svim stipendistima želim mnogo uspjeha u ostvarivanju njihovih ciljeva, bilo to u sportu ili nekoj drugoj oblasti.

Pripremila: Aleksandra Đukić