Porodici Fondacije Hastor pripadaju stipendisti različitih zanimanja koji nesebično dijele znanje sa svojim kolegama. Obično se ističu po tome što uvijek žele učiniti korak naprijed i tako doprinijeti boljem sutra. Svaki stipendista sa svog stajališta i shodno svom zanimanju bavi se pitanjem budućnosti zajednice i našeg društva. Upravo u ovoj ambicioznosti vidimo snagu i mogućnost napretka. Jedan takav primjer je i Emira Mlivo.

Emira dolazi iz Bugojna i studentica je četvrte godine Farmaceutsko-zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Travniku na Odsjeku za farmaciju, a u okviru studija aktivno se bavi i naučno-istraživačkim radom.

Ove godine je u mjesecu aprilu učestvovala na Kongresu studenata biomedicinskih nauka Srbije s internacionalnim učešćem koji je održan na Kopaoniku. Tu priliku je iskoristila da prezentuje svoj naučno-istraživački rad iz oblasti toksikologije i bromatologije pod nazivom „Određivanje pencilina ELISA testom u hrani životinjskog porijekla“. Emira ističe da je u okviru sesije toksikologije i bromatologije upoznala i kolege s drugih univerziteta na internacionalnom nivou.  Sažetak njenog rada može se pročitati u Knjizi sažetaka 58. Kongresa studenata biomedicinskih nauka Srbije sa internacionalnim učešćem, a rad će uskoro biti objavljen i u referentnim časopisima.

Ovakvi nastupi mladih ljudi pokazuju koliko je naše društvo bogato jer iz njega svakodnevno izranjaju budući naučnici koji ruše barijere i unapređuju društvo. Podrška Fondacije u ovakvim i sličnim prilikama je neizostavna, a o njenoj podršci Emira kaže:

S ponosom mogu kazati da sam stipendistica Fondacije Hastor osam godina i to mi predstavlja posebnu čast. Mnogo novih iskustava i poznanstava je dodatni poklon koji je, uz neizostavnu finansijsku podršku, Fondacija svima nama pružila. Riječima se ne može opisati osjećaj pripadnosti jednoj tako velikoj porodici! Mogu samo reći hvala za sve što svakodnevno činite za mene i sve druge stipendiste.

Studenti stipendisti na mjesečnim sastancima imaju priliku slušati različite teme i predavače koji doprinose intelektualnom razvoju mladih, ali i stjecanju novih iskustava kroz različite radionice. Ne sumnjamo da je i Emira svoj put našla na ovaj način. U pisanju naučno-istraživačkih radova kao i u daljem školovanju želimo joj puno sreće i uspjeha.

Pripremila: Fatima Gazić