Planetarno poznata rečenica koju je iznjedrio Konfučije kaže: „Radi ono što voliš i nećeš morati raditi nijedan dan u životu”. Naš mladi stipendista Fadil Slomić odlučio je živjeti po ovom motu. Uprkos tome što javni diskurs uglavnom deficitarna zanimanja karakterizira kao manjkava ili nedovoljno dobra, naš stipendista je odlučio rušiti predrasude i baviti se onim što ga zaista ispunjava ne obazirući se na stereotipe.

Fadil Slomić rođen je 20. augusta 2004. godine u Tuzli, a trenutno živi u Vražićima. Iako je veoma mlad, već pri upisu u srednju školu odlučio je čime se želi baviti pa je, shodno tome, odabrao strukovnu školu u kojoj se obučava za zanimanje zavarivača. Četvrti je razred Srednje mješovite škole Čelić te je gotovo sve razrede srednje škole prošao odličnim uspjehom. Naš Fadil se nije orijentirao isključivo za zanimanje zavarivača već od svoje 13. godine radi i kao keramičar. Kako Fadil ističe, ljubav prema keramici prenio mu je njegov otac koji se tim zanimanjem bavi profesionalno. Na ovaj način Fadil i njegov otac ruše predrasude o deficitarnim zanimanjima koji su itekako uvriježeni u našem društvu, a Fondacija Hastor je ponosna što može podržati mlade ljude koji su odlučili svoj entuzijazam, mladost i zalaganje usmjeriti na zanate koje je vrijeme u kojem živimo zaboravilo, a koji mogu ponuditi mnogo vremenu koje dolazi.

Iako Fadil, shodno svojim mogućnostima, već radi, ističe da voli učiti i nadograđivati svoje znanje. Tečno govori engleski jezik, a njemački poznaje bazično. Njegovo profesionalno usmjerenje koje je odabrao u srednjoj školi omogućilo mu je učešće na jednom takmičenju. Riječ je o četvrtom kantonalnom takmičenju zavarivača srednjih mašinskih škola Tuzlanskog kantona. Navedeno takmičenje održano je 9. aprila 2022. godine u organizaciji Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona. Domaćin takmičenja bila je Mašinska škola Tuzla zajedno s Institutom za zavarivanje Tuzla. Učešće je uzelo ukupno devet škola s 18 takmičara među kojima je bio i naš Fadil. Na spomenutom takmičenju Fadil je pokazao zavidno znanje i vještine te je postigao odlične rezultate, što je Fondaciju Hastor učinilo izuzetno ponosnom.

Fadil je stipendista Fondacije Hastor skoro 3 godine te navodi kako ga druženje sa svojim kolegama i mentorima uvijek raduje. Također, navodi da je veoma bitna volja i trud te da uz to dvoje ostalo dođe samo od sebe.

Fondacija Hastor mi je pomogla kako finansijski tako i u pogledu profesionalnog usmjerenja. Također, odličan rad mojih mentora iz Fondacije Hastor me još više inspirisao da se bavim temama koje me do tada nisu zanimale te da učim o mnogim stvarima i ispunjavam različite zadatke. Fondacija Hastor djeluje kao velika porodica i jedna kompaktna cjelina koja je uvijek tu da pomogne i ja sam joj izuzetno zahvalan.

Pripremila: Amina Abaspahić