Borilačke vještine objedinjuju tehnike samoodbrane, režim fitnesa i usvajanje discipline, a pozitivni učinci borilačkih sportova potvrđeni su brojnim naučnim istraživanjima. Karate, kao jedan od borilačkih sportova koji su nastali u Japanu, pripada tvrdim stilovima koji poboljšavaju tjelesnu kondiciju, ali i brzinu i snagu koja se iz nje dobija. Danas je karate jedan od popularnijih sportova među mladima, a u samoj Fondaciji Hastor znatan broj stipendista trenira ovaj sport. Jedna od stipendistica koja trenira karate već pet godina je Almina Mumić.

Almina ohađa 7. razred OŠ „Rainci Gornji” u Raincima kod Kalesije i odlična je učenica. Ova trinaestogodišnjakinja je stipendistica Fondacije Hastor dvije godine, a pored karatea nedavno je počela trenirati i odbojku u kojoj također mnogo napreduje. U slobodno vrijeme voli crtati i osmišljati modne kreacije jer kaže da uvijek želi izgledati lijepo i drugačije od svih.

Ljubav prema ovoj borilačkoj vještini došla je, kako kaže, sasvim slučajno kada je s prijateljem otišla na jedan trening. Tada se u njoj probudio takmičarski duh koji je i danas uspješno motiviše i vodi na takmičenjima.

Prvi susret s karateom me oduševio, odmah sam osjetila želju za takmičenjima. Počela sam trenirati i ubrzo sam se počela takmičiti na kantonalnim, a kasnije i na većim takmičenjima. U karate ulažem dosta truda i rada kako bih bila što bolja i kako bih u budućnosti vidjela rezultate onoga čemu sam sada posvećena, kaže Almina.

Na nedavno održanom takmičenju u Gračanici Almina je zauzela treće mjesto, a učestvovalo je oko 340 takmičara iz mnogih klubova širom Bosne i Hercegovine. Naša stipendistica je nastupala u borbama u kategoriji za djevojčice do 39 kg. Osvojeno treće mjesto nije jedina nagrada koju ova uspješna karatistkinja posjeduje jer je kroz svih pet godina, koliko trenira, bila iznimno uspješna u ovom sportu. Zidove njene sobe krase i uljepšavaju mnogobrojne medalje, pohvalnice i diplome kojih će u budućnosti sigurno biti još mnogo.

Nastupala je i u katama i ekipno gdje je pokazala da se uz dobar timski rad može postići zavidan rezultat. Kata predstavlja takmičenje u karateu koje se može odvijati individualno, ali i timski. Radi se o simulaciji borbe sa zamišljenim protivnikom gdje se u serijama izvode razne tehnike ovog borilačkog sporta. Almina trenutno ima položenih sedam pojaseva od kojih je jedan preskočila jer je izuzetno napredovala i izdvojila se iz grupe za pojas više.

Smatram da je sport jako važan za naše zdravlje s obzirom na današnju ishranu koja je kod većine djece, a i odraslih jako nezdrava. Pored toga što uživam dok treniram, karate je sport koji me podstiče na zdravu ishranu, pa je i na taj način u mnogome djelovao na moj život. Poznata poslovica kaže da u zdravom tijelu leži zdrav duh, a ja bih djeci i mladima savjetovala da se bave bilo kojim sportom u kom se pronađu i koji ih ispunjava jer sport hrani i mozak i tijelo, kaže Almina.

Ističe da joj je Fondacija Hastor velika podrška u treniranju, ali i školovanju, jer sve što joj je potrebno za trening kupi zahvaljujući stipendiji koju prima. U budućnosti planira da, kada dobije crni pojas, polaže za trenera i sudiju kako bi učila drugu djecu koja žele trenirati karate kao što su nekada i nju naučili njeni treneri. Fondacija je u mnogome motiviše i na tom polju jer u njoj nalazi brojne primjere uspješnih mladih ljudi koji slijede svoje snove i ostvaruju svoje ciljeve. Sastanci s mentorskom grupom mnogo znače Almini jer na tim sastancima o svemu razgovara sa svojim mentorima, a uvijek nešto novo i zanimljivo nauči.

Moja poruka drugim stipendistima je da budu zahvalni Fondaciji na podršci i pomoći te da budu odgovorni kada je riječ o njihovim obavezama. Važno je da uče i da ostvaruju svoje snove, a posebno je važno da budu aktivni, kreativni i jako pozitivni. Ja sam imala sreću da me Fondacija Hastor stalno podsjeća na to koliko je važno da svakodnevno učimo i tragamo za novim znanjima i zbog toga je ona bez sumnje utkana u sve moje uspjehe, ističe uspješna karatistkinja Almina Mumić.

Pripremila: Aleksandra Đukić