U vremenu u kojem živimo gotovo je neophodan dio društva koji će svoje djelovanje usmjeriti na put pomaganja drugima i bezuvjetnog suosjećanja s njima. Fondacija Hastor može se pohvaliti time da već godinama unazad odgaja i podržava mlade ljude koji svakodnevno uče o važnosti filantropije uz svijest da kroz takvo djelovanje imaju mogućnost mijenjati svoje društvo i postati uzor svojoj zajednici i mlađim naraštajima. Sjajan primjer suosjećanja s drugima i pomaganja svome okruženju, što je ujedno i osnovna ideja djelovanja Fondacije Hastor, dugogodišnja je stipendistica Seada Jusufija koja je svoje filantropske aktivnosti ostvarivala u okviru Civitasa. U nastavku slijedi divna i inspirativna priča o Seadi i njenoj filantropskoj misiji.

Devetnaestogodišnja Seada Jusufija rođena je i nastanjena u Travniku. Pohađala je Treću osnovnu školu Oborci i osnovnoškolsko obrazovanje uspješno je okončala sjajnim rezultatima te je svoj put nastavila u Srednjoj stručnoj školi Bugojno. U slobodno vrijeme voli da crta, a duži niz godina bavila se folklorom i modelingom te je od ranog djetinjstva bila aktivna u vannastavnim aktivnostima koje su joj pružile mnoge prilike. Slobodno vrijeme, između ostalog, koristi i za učenje jezika i stjecanje novih vještina. Naša Seada je stipendistica Fondacije Hastor već punih šest godina. Ideju filantropije koju Fondacija Hastor izrazito njeguje izvrsno pokazuje njen primjer jer se Civitasu pridružila iz razloga što ona, kao građanin, može učestvovati i doprinijeti napretku društva.

Zahvaljujući nastavnom predmetu Demokratija i ljudska prava učestvovala je na takmičenju iz Civitasa. Budući da pohađa smjer tehničar drumskog saobraćaja, u skladu s tim je i izabrana tema s kojom je njena grupa učestvovala na takmičenju. Seada i njene kolege predstavili su temu „Uzroci stradanja mladih u saobraćaju” i tako su ukazali na veoma aktuelan problem u našem društvu. Seadin tim se najprije takmičio na školskom takmičenju gdje su osvojili prvo mjesto, a nakon toga su dobili priliku za plasman na kantonalno takmičenje gdje su također zauzeli prvo mjesto.

Svojevrsna nagrada za trud i veliki uspjeh Seadi i njenom timu bilo je prisustvo na finalnoj 25. smotri Svjetskog samita građanskog obrazovanja u Sarajevu, a posjetili su i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

Za ulogu Fondacije Hastor u njenom rastu i razvoju Seada kaže sljedeće:

Kroz Fondaciju Hastor, a naročito kroz volonterske sastanke stekla sam nova poznanstva i prijateljstva zbog čega sam Fondaciji mnogo zahvalna. Koncept volontiranja i to što imamo mentore koji nam pomažu da se usavršavamo odlična je ideja jer sam kroz sastanke uvidjela da smo uvijek tu jedni za druge. Sama želja za učešćem na ovom takmičenju je rezultat svega što me je naučila i na šta me je podsticala Fondacija. Njena važnost u mom životu je nemjerljiva iz razloga što me je usmjerila na to da svakodnevno radim na ostvarenju svojih želja i ovom prilikom joj zahvaljujem na dosadašnjoj, a nadam se i budućoj podršci.

Fondacija Hastor Seadi želi sreću u nastavku školovanja i vjerujemo da će, kako je to radila i do sada, nastaviti da predstavlja Fondaciju Hastor u najljepšem mogućem svjetlu.

Pripremila: Amina Abaspahić