Svrha života je pomaganje drugima, međutim, kada se odlučimo pomagati drugima, ne trebamo očekivati nešto zauzvrat baš kao što ni drvo nikada ne pojede svoje plodove. Priroda nas uči da svoj um ne trebamo koristiti samo za sebe već i za druge, a najbolji pokazatelj da je bezuslovno pomaganje drugima moguće kao krajnji cilj je stipendista Fondacije Hastor Bakir Đuhera koji je svoje slobodno vrijeme odlučio provesti kako bi pomagao drugima, a samim tim i sebe učinio ispunjenim i zadovoljnim. Upravo je Fondacija Hastor našem stipendisti bila inspiracija za volontiranje koje svesrdno ispunjava te je svoj budući poziv usmjerio na put pomaganja drugima.

Šesnaestogodišnji Bakir Đuhera je stipendista Fondacije Hastor koji živi u Novom Šeheru. Trenutno pohađa Srednju mješovitu školu Žepče, smjer medicinska sestra-tehničar, a stipendista Fondacije Hastor je od 2018. godine. U slobodno vrijeme voli da uči jezike, a tečno govori njemački i engleski jezik. Pored toga, voli da putuje i na taj način proširuje svoje vidike i rezone. Bakir naglašava kako ga je volontiranje odmalena privlačilo jer je htio da pomaže ljudima te dodaje da ga volontiranje čini smirenim i sretnijim. Zahvaljujući volonterskim sastancima koje organizira Fondacija Hastor i volontiranju u toku svakog mjeseca naš stipendista je spoznao koliko je volontiranje važno jer je smisao života biti produktivan i koristan drugima. Uz sve navedeno i sam Bakirov poziv na koji se odlučio veoma je human i podrazumijeva dosta odricanja, ali on, kako dodaje, na prvo mjesto gotovo uvijek stavlja pomoć svojoj okolini što ga je i nagnalo da se odluči za zanimanje medicinskog tehničara.

Svoja znanja o medicini naš Bakir je odlučio proširiti kroz vannastavne aktivnosti upisavši se na sekciju prve pomoći u svojoj srednjoj školi. Na spomenutoj sekciji redovno pohađa treninge na kojima učenici zapravo dobijaju praksu i vježbu te na svojevrstan način i volontiraju. Kako je pokazao vrlo zapažene rezultate na sekciji prve pomoći, izabran je za jednog od takmičara koji je učestvovao na općinskom takmičenju u Žepču koje je održano u aprilu 2022. godine. Trud, rad i zalaganje doveli su do toga da je Bakir, zajedno sa svojim timom, na općinskom takmičenju odnio pobjedu. Sekcija prve pomoći nastavila je nizati uspjehe te su se plasirali na kantonalno takmičenje koje je održano u maju 2022. godine i na kojem su također osvojili prvo mjesto. Naš stipendista ističe da su ovi plasmani rezultat istrajnog rada i truda cjelokupnog tima koji se odlučio pomagati i s takvom primarnom idejom postigli su nevjerovatan uspjeh. Na federalnom takmičenju održanom krajem maja 2022. godine Bakirova sekcija se plasirala na zavidno četvrto mjesto.

Kada je u pitanju mjesto i uloga Fondacije Hastor u njegovom obrazovanju, Bakir je istakao sljedeće: Što se tiče Fondacije Hastor, ona je izuzetno važna za sve nas stipendiste zato što bez nje mnogi ne bismo bili tu gdje jesmo. Pored materijalne podrške koju Fondacija Hastor pruža, a koja je za mene itekako važna, Fondacija je velika zajednica uspješnih ljudi koja stoji iza mojih leđa, ali i iza leđa svakog stipendiste ponaosob. Zahvaljujući Fondaciji spoznao sam benefite i čar volontiranja te sam nastavio primjenjivati volontiranje u mom svakodnevnom djelovanju.

Našem Bakiru želimo da mu ideja pomaganja drugima zauvijek ostane zvijezda vodilja u životu i da na tom polju postane još uspješniji, a samim tim ispunjeniji u svojoj inicijativi i viziji pomaganja.

Pripremila: Amina Abaspahić