Volontiranje je poseban aspekt ljudskog djelovanja. Kroz taj proces iskazujemo svoju humanost i empatiju, pokazujemo svoju spremnost na rad, pomaganje drugima i na taj način gradimo našu zajednicu. Stipendisti Fondacije Hastor na poseban način to rade u okviru sistema koji se kroz sve ove godine postojanja Fondacije pokazao jako uspješnim. Svaki mjesec neko od stipendista se svojim radom upiše među najbolje, a ovaj mjesec to je naša stipendistica Džejla Alibašić.

Džejla dolazi iz Sarajeva. Trenutno je studentica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za menadžment, smjer Poslovna analitika. Pohađa treću godinu studija, a stipendistica Fondacije je već šest godina. Džejla je još od srednje škole svoje interesovanje usmjerila ka ekonomiji, tako da je izbor Ekonomskog fakulteta za nju bio sasvim logičan slijed.

Kada je riječ o njenom volonterskom angažmanu unutar Fondacije Hastor, Džejla je još kao učenica imala priliku da se druži sa svojim mentorima, a kasnije je i sama preuzela ulogu mentora te nastavila primjenjivati sve pozitivne vrijednosti koje je stekla kao učenica. Postavši mentorica mlađim stipendistima, Džejla je bilježila brojna lijepa iskustva, a kao najposebnije izdvaja svoje mentorstvo grupi srednjoškolaca koji su pohađali Ekonomsku školu. Ističe kako je s njima imala priliku razmjenjivati mišljenja jer su mogli često razgovarati o onome što Džejla studira i onome što učenici uče u srednjoj školi. Njihovi sastanci su bili jako bogati i sadržajni jer su kroz druženja obrađivali razne teme i obilazili kulturne institucije te mnoga druga mjesta za koja je Džejla kao njihov mentor smatrala da moraju vidjeti i upoznati.

Zajedno s ostalim mentorima Džejla se trudila da u svaki sastanak unese svježinu i pozitivnu energiju. Iako je kao mentor mlađim stipendistima volontirala vrlo kratko, Džejla je to vrijeme iskoristila da kreira kreativan sadržaj i da na razne načine radi na edukaciji i širenju vidika svojih učenika.

Svoj volonterski rad nastavila je kao članica monitoring tima. Za taj period kaže da je bio jako zahtijevan budući da je zadatak članova ovog tima da prate efikasnost održavanja sastanaka s mlađim stipedistima i da pomažu mentorima u realizaciji istih. No, Džejla je, kako navodi, uživala gledajući sadržaje koje su mentori kreirali za svoje grupe, pa je na nekim sastancima ostajala i do samog kraja.

Osim već navedenih vidova volontiranja u Fondaciji, Džejla je imala želju i ambiciju da proširi svoje znanje i iskustvo te je postala član administrativnog tima već na drugoj godini studija, a tu je i danas. Administrativni tim Fondacije Hastor jedan je od važnijih timova čiji članovi obavljaju raznovrsne i odgovorne zadatke, a među njima se posebno izdvaja regulisanje rada na aplikaciji, provjera najava i izvještaja pristiglih od stipendista koji volontiraju na terenu te pregledanje njihovih godišnjih planova i programa, ali i komunikacija s trenutnim stipendistima, njihovim roditeljima te velikim brojem kandidata koji su zainteresirani za našu stipendiju. Kroz volontiranje u administrativnom timu naučila je mnogo toga, stekla mnoga poznanstva te je, kako ističe, postala odgovornija zbog ozbiljnosti zadataka koje obavlja. Kao član administracije koji volontira u kancelariji stekla je slobodu i dobre komunikacijske vještine zbog već navedenih aktivnosti koje podrazumijeva ovakav vid volonterskog rada u Fondaciji Hastor. Upravo zbog svega navedenog Džejla kaže kako je ovakav vid volontiranja izuzetno odgovoran, budući da Fondacija posjeduje veliki broj stipendista, ali i zanimljiv s obzirom na raznovrsnost zadataka koje je obavljala. Ističe kako joj je zadovoljstvo skupa s ostalim članovima administracije pomagati stipendistima i njihovim roditeljima da riješe svoje dileme i na što kvalitetniji način ispune svoje obaveze. Veoma ozbiljno pristupa zadacima i vrlo rado dijeli mišljenja s ostalim kolegama što predstavlja i jednu od glavnih odrednica Fondacije – upoznati drugoga, upoznati sebe.

Fondacija mi je pomogla da izgradim samopouzdanje, proširim poznanstva, ali i da steknem različita i korisna iskustva. U Fondaciji sam upoznala i svoju najbolju prijateljicu i sigurna sam da nisam jedina koja je u ovom okruženju pronašla posebne ljude koji su uvijek spremni pomoći i podržati jedni druge. Lijepo je znati da u nekome imate oslonca za cijeli život, ja sam takvu podršku našla u Fondaciji Hastor i zahvalna sam na svemu što mi je dosad pružila.

Mogućnost napredovanja, upoznavanja različitih ljudi i obavljanja različitih zadataka je ono najbolje što Fondacija pruža svojim članovima, a rezultate vidi i kroz njihovo odrastanje u zrele i samosvjesne ličnosti spremne da rade na sebi i pomažu ljudima oko sebe, stoga svim ostalim stipendistima poručuje:

Gradite svoje snove i smjelo i hrabro koračajte ka njihovom ostvarenju. Svako novo iskustvo je i životna lekcija iz koje mnogo toga naučite za budućnost, a svaka nova prepreka samo je prilika da ojačate svoju volju i želju za uspjehom na koji ciljate. I za kraj, budite sretni što na tom putu imate, onako kako imam i sama, podršku jedne zajednice kakva je Fondacija Hastor.

Pripremila: Fatima Gazić