Svakom čovjeku je jedan uspjeh inspiracija za onaj sljedeći, a stipendisti Fondacije Hastor bivaju nagrađeni za svoj trud titulom stipendiste mjeseca s ciljem da nastave aktivno i marljivo izvršavati svoje obaveze. Ova titula nesumnjivo je podstrek da nastave s radom zbog kojeg će biti ponosni na ono što ostaje za njima kao trajno dobro. Njihove uspjehe Fondacija Hastor baštini kako bi postali inspiracija i generacijama stipendista koje će doći kasnije.

Stipendista mjeseca septembra je Harun Hadžo koji dolazi iz Breze, a trenutno je student završne godine na Odsjeku za kompjuterske nauke i inženjering na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu. Aktivnost ovog stipendiste na nastavnim i vannastavnim poljima počinje još u osnovnoj školi kad kreće na svoja prva takmičenja, a posebno znanje pokazuje u oblasti fizike. U srednjoj školi se javlja i ljubav prema stranim jezicima pa Harun pored redovne nastave arapskog jezika kreće i na do datno učenje što ga dovodi i do takmičenja iz navedene oblasti. Učenje stranih jezka jedna je od najbitnijih stavki u procesu školovanja. Bogatstvo poznavanja kulture, tradicije i jezika drugih u mnogome olakšava komunikaciju s ljudima drugačijih pozadina. S ponosom možemo kazati da naš stipendista Harun komunicira na engleskom i arapskom, a djelimično poznaje i turski i španski jezik. Haruna smo mogli vidjeti i na fotografijama u mjesečnom biltenu kada je obavljao zanimljive volonterske aktivnosti u svojoj lokalnoj zajednici onda kada je to njegovim sugrađanima bilo najpotrebnije. Čistio je ceste od snijega, a s druge strane trudio se biti od pomoći dječaku koji tek želi da kroči u svijet kompjuterskih tehnologija tako što mu je davao instrukcije iz programiranja. U vrijeme pandemije, kada su mnogi od nas sjedili i čekali da život krene iznova, naš stipendista se odlučio za svoje prvo Erasmus iskustvo. Studirao je na Univerzitetu „Miguel Hernandez“ u gradu Elche, Španija. S razmjene nosi nova poznanstva i prelijepe uspomene. Prvi put je iskusio život van granica domovine i pomogao sebi u osamostaljivanju kroz koje svaki student mora proći.

Teško je razmišljati o nekoj daljoj budućnosti kada ne znamo šta nas čeka sutra, ali u bližoj budućnosti želim da studij privedem kraju i da nastavim lični razvoj u polju razvoja mobilnih telefona. Ono što bih volio uraditi u dogovoru s administracijom Fondacije Hastor je kreiranje mobilne aplikacije Fondacije Hastor kao i kreiranje aplikacije za protokol dokumentacije studenata.

Fondacija Hastor u životu svakog učenika i studenta ima različite uloge. Naš stipendista navodi kako se njena uloga osjetila u njegovom svakodnevnom životu, u školovanju, ali i u pronalasku prakse. Napredak u svakodnevnim aktivnostima ogleda se u stalnoj motivaciji za angažmanom i aktivizmom u zajednici. Kreirao je pozitivan stav o ostanku u domovini što je danas i više nego potrebno svakoj mladoj osobi iz naše okoline. U pogledu školovanja je dobio veću želju za sticanjem novog teorijskog i praktičnog znanja. U pogledu školovanja je dobio veću želju za sticanjem novog teorijskog i praktičnog znanja. Harun je uz pomoć Fondacije Hastor uštedio novac za kupovinu MacBooka Pro na kojem je dobio priliku učiti o razvoju iPhone-ovog operativnog sistema. Ovo znanje mu je pomoglo u pronalasku prakse koju trenutno obavlja u jednoj uspješnoj IT firmi.

Smatram da je volontiranje u Fondaciji Hastor i rad s učenicima odlična prilika da smanjimo strah od javnog nastupa, steknemo vještine kvalitetnog prenošenja znanja, ali i da izgradimo samopouzdanje koje je osnova svih naših uspjeha. Pored svega navedenog, kroz komunikaciju s mlađim stipendistima pravimo paralelu između ambicija koje smo imali kao djeca i onoga što smo postali i što ćemo tek postati.

Studenti koji na svojoj fotografiji iz budućnosti vide i Fondaciju Hastor su oni koji čuvaju njene vrijednosti. Postoje ugovori koji se potpišu srcem za cijeli život i koje nosimo sa sobom i onda kada nam, barem naizgled, nisu više potrebni.

Pripremila: Nedžma Latić