„Najveća nada svake zemlje leži u primjerenom školovanju mladih.“ – Erazmo Roterdamski

Erazmo Roterdamski je stoljećima ranije zaključio koliko je važno da mladi imaju kvalitetno obrazovanje jer upravo oni pokreću pozitivne promjene u društvu i predstavljaju budućnost zemlje u kojoj djeluju. Tako su i danas mladi koji su se posvetili obrazovanju i kontinuiranom radu na sebi velika nada bosanskohercegovačkog društva. Nerijetko na putu obrazovanja mladima treba neko ko će ih podržati onda kada se susretnu s izazovima koje obrazovanje nosi sa sobom. Već 16 godina Fondacija Hastor svojim stipendistima pruža podršku koju trebaju vjerujući čvrsto u njihove sposobnosti i motivišući ih da ostvaruju svoje snove.

U subotu, 12. novembra 2022. godine, činom potpisivanja ugovora o stipendiranju, Fondacija Hastor je zajedno sa svojim studentima stipendistima otvorila prvi list još jedne nove knjige koja će kao i sve prethodne bez sumnje biti ispunjena novim i inspirativnim pričama.

Stipendisti su bili podijeljeni u nekoliko grupa, a kroz proces potpisivanja vodili su ih direktor Fondacije Hastor Seid Fijuljanin te članice administracije Amela Dedić i Emra Kulo. Direktor je na samom početku srdačno i, s obzirom na povod obraćanja, svečano pozdravio sve studente stipendiste čestitavši im što će i u predstojećem periodu nastaviti svoje puteve uz Fondaciju Hastor. Još jednom je podsjetio na važnost misije i vizije Fondacije Hastor koja svake godine u svoju porodicu prima nove članove koji će volonterskim angažmanom doprinositi i pomagati kako svojim lokalnim zajednicama tako i cjelokupnom bosanskohercegovačkom društvu.

Preko 500 stipendista je potpisalo ugovore, a među njima je bilo studenata koji su stipendisti već 16 godina što govori o tome da Fondacija Hastor uz mnoge stipendiste ostaje sve do kraja njihovog obrazovnog puta. Pravi primjer za to je priča naše stipendistice Almedine Fadžan kojoj je ovo bio 12. po redu potpisani ugovor o stipendiranju. Tim povodom Almedina je opisala svoj put u Fondaciji Hastor:

Te davne 2009/2010. školske godine potpisan je moj prvi ugovor o stipendiranju, tada sam završavala osnovnu školu i mogu slobodno kazati da sam uz Fondaciju Hastor prošla cijelo svoje srednjoškolsko, a sada i akademsko obrazovanje. Nije to obična stipendija niti sam ja običan stipendista, to je poseban odnos podrške i potpore onda kad mi je bila najpotrebnija, ne samo na polju obrazovanja nego i u privatnom životu. Sve ove godine učinile su da Fondacija Hastor postane neodvojivi dio moje životne priče. Obojila je moj put svojom bojom i zahvalna sam joj na svakoj nijansi koju je dodala i koju sada prepoznajem u sebi i svom odnosu prema drugim ljudima i okruženju u kojem živim.

Semra Islamović je stipendistica Fondacije Hastor od 2008. godine, odnosno punih 14 godina te u nastavku ovog teksta donosimo njenu priču o tome kako je postala dio Fondacije Hastor i šta joj ona predstavlja danas.

Stipendistica sam Fondacije Hastor još od davne 2008. godine. Tada je učitelj Ramo tražio najbolje učenike iz osnovne škole „Muhsin Rizvić“ te sam tako na prijedlog mog učitelja postala stipendista. Tada, sa svojih osam godina, još uvijek nisam bila svjesna kolika sam zapravo sretnica i šta to sve znači za mene, moje roditelje i moje dalje školovanje i obrazovanje. Danas shvaćam da je upravo taj momenat bio jedna od najvažnijih prekretnica mog života. Od prvog dana Fondacija mi je bila ogromni vjetar u leđa i kada god bih im se obratila, uvijek su bili spremni pružiti podršku i pomoć kako meni tako i svim drugim stipendistima.

Nakon upoznavanja s pravima i obavezama koje studenti imaju sve dok su u svojstvu stipendista Fondacije Hastor, direktor je naglasio važnost mentorstva koje imaju studenti stipendisti kroz volonterske sate koje mjesečno provode s osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Mjesečni sastanci s učenicima su se od pojave korona virusa u martu 2020. godine održavali online, međutim, direktor Fijuljanin je iskoristio ovu priliku i saopćio jednu predivnu vijest – sastanci s učenicima će se početi odvijati uživo. Stipendisti su s oduševljenjem primili ovu vijest s obzirom na to da će nakon dugo vremena ponovo imati priliku uživo razgovarati s članovima svojih mentorskih grupa i nastojati svoju ulogu u njihovim životima obnašati na najbolji mogući način. Amela Dedić i Emra Kulo su naglasile važnost mentorskog odnosa, koji se nerijetko nastavlja i nakon okončanja školovanja, između učenika i studenata, a taj odnos je vrlo često praćen prijateljskom vezom punom ljubavi, iskrenosti i povjerenja što zapravo govori da je Fondacija uspjela u jednom od njenih najvećih ciljeva i da će tim tempom nastaviti i u budućnosti.

Naša stipendistica Semra je kazala koliko je njoj kroz sve ove godine, koliko je član Fondacije Hastor, značilo volontiranje i kako danas utječe na nju:

Kroz volonterski rad sam upoznala mnoge ljude, stekla nova prijateljstva, postala samostalnija i kreativnija, spremnija na timski rad te sam razmijenila razna iskustva kako s djecom tako i s kolegama mentorima. Na prvoj godini fakulteta imala sam priliku da volontiram s djecom na terenu i smatram da su moji najveći uspjesi bili oni trenuci kada bi djeca kojoj sam bila mentorica kazala da su od mene naučila nešto novo. Na drugoj godini sam postala dio prevodilačkog tima za engleski jezik, što mi je, s obzirom na moje zvanje, posebno značilo. Do sada sam, zajedno s kolegama iz ovog tima, prevela veliki broj Newslettera, godišnjih izvještaja i članaka na web-stranici Fondacije Hastor i time stekla mnogo iskustva koje će mi zasigurno koristiti u budućnosti. To je za mene veliki napredak.

Pomaganje – riječ čije je značenje posebno važno svim članovima Fondacije Hastor jer ono predstavlja smisao same Fondacije i njenog šesnaestogodišnjeg postojanja i djelovanja. Pomaganje u okvirima Fondacije Hastor je sjeme dobra koje se širi u pravcu mladih ljudi spremnih da ga njeguju i prenose na druge. Svaki od potpisanih ugovora svjedočanstvo je širenja tog sjemena i ponosni smo na činjenicu da iz godine u godinu ono raste u onima na kojima ostaje svijet. Njihova će djela svjedočiti dobru na koje podstiče Fondacija Hastor i baš zato je sam čin potpisivanja ugovora svečanost koja je posebno vrijedna kako Fondaciji Hastor tako i svim njenim članovima.

Pripremila: Aleksandra Đukić