Fondacija Hastor može se pohvaliti marljivim, ambicioznim i uspješnim stipendistima koji ostvaruju zapažene rezultate na polju obrazovanja i nauke. Tim Fondacije čine mladi volonteri koji doprinose njenom radu, unapređujući ga svojim znanjem i vještinama. Upravo takve vrijednosti i predanost volonterskom angažmanu u okviru Fondacije Hastor iz mjeseca u mjesec stipendistima donose titulu Stipendiste mjeseca. U nastavku čitajte o Sari-Medini Šehović, stipendistici koja je tu titulu odnijela ovaj mjesec.

U historiji čovječanstva sačuvana su brojna predanja koja su se s koljena na koljeno prenosila generacijama i koja danas služe kao motivacija uspješnima da i dalje samouvjereno koračaju ka svojim ciljevima. Izuzetno motivirajuće predanje je sačuvano i od poznatog mislioca i filozofa Konfučija, a temeljna ideja istog je da su volja za pobjedom, želja za uspjehom, želja da se ostvari čovjekov puni potencijal zapravo ključevi koji će otključati vrata osobne izvrsnosti. Kroz gotovo sve naše objavljene tekstove uvidjeli smo da su brojni stipendisti Fondacije Hastor pronašli svoje zlatne ključeve koji su im omogućili prodor u svijet izvrsnosti. Takav slučaj je i s našom dugogodišnjom stipendisticom Sarom-Medinom Šehović koja nam dolazi iz Goražda, srca istočne Bosne.

U rodnom gradu je završila Osnovnu muzičku školu „Avdo Smailović“ na instrumentu flauta. Osim toga što je uspješno balansirala pohađanje dvije osnovne škole, naša Sara-Medina je u obje pokazala značajnu izvrsnost zbog čega je nagrađena priznanjem Učenik generacije. Nakon završetka osnovne škole upisuje srednju školu „Richmond Park College“ koju je također uspješno završila 2020. godine. Akademske 2020/2021. godine upisala je Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, a trenutno se nalazi na trećoj godini prvog ciklusa studija na Odsjeku za mašinski proizvodni inženjering.

U razgovoru s našom stipendisticom primijetili smo da je na prvom mjestu naglasila ljubav prema učenju kazavši da ona postoji od kada zna za sebe i da ta ljubav nikada nije prestajala nego je s vremenom mijenjala oblike budući da je od ljubavi prema učenju nastojala iskonstruirati nešto korisno što će biti za dobrobit društvene zajednice. Još u osnovnoj školi je počela učestvovati na takmičenjima znanja kao i u pisanju literarnih radova i crtanja. Osim toga, učestvovala je i na mnogim takmičenjima u okviru osnovne muzičke škole. Posebno je izdvojila svoju prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju drvenih duvača koje se održalo u Požarevcu.

Ističe kako još od osnovnoškolskih dana naročitu ljubav gaji prema fizici, a ta ljubav je značajno odredila njen životni put budući da je na određeni način zbog nje i upisala baš Mašinski fakultet. Kroz srednju školu učestvovala je na brojnim kampovima fizike koje je organiziralo Društvo fizičara u Federaciji Bosne i Hercegovine i koji su zaista velika odskočna daska za mlade ljude željne nauke. Budući da se isticala u fizici, nastavila je učestovovati u raznim takmičenjima te je osvojila prvo mjesto na Federalnom takmičenju iz fizike – grupa B, elektromagnetizam, oscilacije i talasi, kao i treće mjesto na Izbornom takmičenju za Evropsku olimpijadu iz fizike. Sara-Medina smatra da je njen najveći uspjeh upravo učešće na Evropskoj olimpijadi iz fizike 2020. godine, jer se na ovom takmičenju okupljaju najbolji mladi fizičari iz cijele Evrope. Uspjesi naše stipendistice isu prestali s takmičenjima u okviru osnovne i srednje škole. U prilog njenoj uspješnosti govori tvrdnja da njen prosjek iznosi 9.70 te da je zahvaljujući svom znanju i vještinama bila angažirana kao demonstratorica na predmetima Fizika I i Fizika II, dok je trenutno demonstratorica na predmetu Kinematika.

Titulu Stipendistice mjeseca Sari-Medini donijela je njena aktivnost te vrijedno i ažurno obavljanje volonterskih adataka u administracijskom timu Fondacije Hastor. S obzirom na to da je stipendistica Fondacije Hastor još od trećeg razreda srednje škole, može se kazati da je Fondacija bila važan dio njenog obrazovanja, ali, kako i sama ističe, i inspiracija za uspjehe i težnju ka ostvarenju njenih snova.

Fondacija Hastor je prepoznala moje rezultate na što sam mnogo ponosna. Biti član Fondacije je uspjeh sam po sebi jer je poznato da je to zajednica koja okuplja najbolje učenike i studente iz cijele Bosne i Hercegovine.

O mjestu i ulozi Fondacije Hastor u njenom obrazovanju Sara-Medina je istakla sljedeće: Fondacija za mene ne predstavlja samo finansijsku pomoć. Ono što meni najviše vrijedi jesu znanja, iskustva i poznanstva koja sam stekla volontirajući. Volontiranje u Fondaciji nas čini aktivnim članovima zajednice i, ukoliko smo i bili lijeni i nemarni po pitanju našeg okruženja, volontirajući smo kreirali neku dublju sliku o našem društvu. Stekla sam mnoga prijateljstva i upoznala brojne ljude u Fondaciji i znam da ću u budućnosti uvijek imati na koga da se oslonim. Fondacija nas uči da budemo sigurni u sebe i ljude oko sebe i da konstantno trebamo raditi kako bismo popravili sebe i naše okruženje. Nismo ni svjesni koliko mi sami, kao „obični“ studenti i učenici, možemo promijeniti stvari oko sebe. Zamislite koliko samo sreće donesemo starijim osobama kojima pomognemo dok volontiramo, koliko dječijih osmijeha izmamimo… Fondacija je zapravo veliko blago i ima sposobnost da promijeni naše društvo nabolje, mene je naučila brojnim vrlinama i konstantno me podstiče da se usavršavam na svim poljima.

Želimo Sari-Medini da ostane vrijedna i uspješna kao što je i do sada bila te se nadamo da će ovakvi, uistinu česti, primjeri koje imamo čast i priliku promatrati unutar Fondacije Hastor postati motivirajući faktor drugim članovima društvene zajednice da počnu aktivno djelovati i raditi ono što vole te da nastave pomagati jedni drugima jer je to srž našeg postojanja.

Pripremila: Amina Abaspahić