Fondacija Hastor može se pohvaliti marljivim, ambicioznim i uspješnim stipendistima koji ostvaruju zapažene rezultate na polju obrazovanja i nauke. Tim Fondacije čine mladi volonteri koji doprinose njenom radu unapređujući ga svojim znanjem i vještinama. Upravo takve vrijednosti i predanost volonterskom angažmanu u okviru Fondacije Hastor iz mjeseca u mjesec stipendistima donose titulu Stipendiste mjeseca. U nastavku čitajte o Nedžmi Latić, stipendistici koja je tu titulu odnijela ovaj mjesec.

Čitanje i pisanje su intenzivno upoznavanje života, ali i posebna vrsta ljubavi. To nam otkriva i naša Nedžma koja svoju ljubav prema pisanom obliku riječi izriče pišući prozu i poeziju.

Nedžma Latić je studentica četvrte godine na Fakultetu menadžmenta i javne uprave na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu, Odsjek za međunarodne odnose. Rođena je u Gornjem Vakufu, ali je veći dio svog života provela u mjestu Gračanica nedaleko od Bugojna. Ima 21 godinu i ovo je osma godina otkako je stipendistica Fondacije Hastor. Nedžma je još i prije fakulteta bila vrijedna i marljiva učenica, a u prilog tome govori i činjenica da je bila učenica generacije Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku. Također, kao studentica međunarodnih odnosa, uveliko se zanima za stanje na međunarodnoj političkoj sceni zbog čega, kako kaže, većinu slobodnog vremena provodi čitajući strane novine.

Nedžma je i članica redakcijskog tima Fondacije Hastor i svoje zadatke ispunjava odgovorno i predano pa njeni tekstovi vrlo često uljepšavaju stranice našeg Newslettera. Navodi da joj aktivnosti u redakcijskom timu Fondacije Hastor uveliko doprinose razvijanju talenta za pisanje. Kroz srednjoškolsko školovanje bila je i dobitnica mnogih nagrada na literarnim konkursima. Vrlo često piše poeziju za Newsletter Fondacije Hastor pa vam, ako već niste, toplo preporučujemo da zavirite na posljednje stranice i otkrijete magični svijet Nedžmine poezije.

Aktivan volonterski rad u okviru redakcijskog tima Nedžmi je donio titulu Stipendistica mjeseca, to je rezultat njenog zalaganja i truda kada je u pitanju pisanje tekstova za web-stranicu Fondacije Hastor, Newsletter, ali, onda kada je potrebno, i mnogih drugih tekstova za različite namjene. Nerijetko je potrebno preuzeti i više zadataka u toku jednog mjeseca što njoj, kako ističe, i odgovara jer to iskoristi da na svojevrstan način sve više i više brusi svoj kreativni duh, ali i da upozna druge vrijedne članove Fondacije Hastor.

Upitali smo Nedžmu za njeno iskustvo tokom volontiranja u okviru naše Fondacije, a ona je kazala sljedeće: Budući da u okviru Fondacije Hastor volontiram već duže vrijeme, moram priznati da sam na sebi osjetila promjenu kada je u pitanju moj lični pristup volonterskim aktivnostima s obzirom na to da sam osim u redakcijskom timu volontirala i na terenu s mlađim stipendistima, ali i u kancelariji Fondacije Hastor. S godinama se povećala moja svijest da za sva dobra koja mi je dala Fondaciji trebam uzvratiti onako kako najbolje mogu – volontiranjem koje će pomoći i meni i drugima. I dalje mislim da ne doprinosim dovoljno, ali se nadam da će ova moja posljednja godina dodiplomskog studija biti obilježena mnogim tekstovima za Newsletter i web-stranicu Fondacije, ali i drugim vidovima volonterskog rada. Vjerujem da je administracija Fondacije Hastor to uočila i ova titula je svjedočanstvo da nijedna naša aktivnost i ništa što damo Fondaciji ne ostane neuzvraćeno i neprimijećeno.

Kako smo već i naveli, kroz svoje srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje bila je višestruko nagrađivana. Nedžma naročito ističe nagradu koju je dobila prije nekoliko godina, tačnije nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja. Naime, Evropska unija u saradnji s Rijasetom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizirala je takmičenje na kojem su mogli učestvovati kreatori različitih umjetnosti, a tema je bila „Moje mjesto u EU“. Nedžma je zahvaljujući svojoj poeziji pobijedila u kategoriji pisanih radova te otputovala u Brisel gdje je sa svojim kolegama imala priliku prezentirati svoje radove.

U mjesecu novembru ove godine naša Nedžma je osvojila prvo mjesto na takmičenju koje je organizirao Fond „Bošnjaci“ o temi „Domovina je tamo gdje se osjeća sloboda“. Budući da je ljubav prema domovini najveća inspiracija za osobu poput Nedžme, imala je osjećaj da može ovu temu prikazati kroz lijep prozni tekst. Pored trideset i više dospjelih radova, Nedžmin rad je osvojio prvo mjesto zbog čega smo veoma ponosni.

Pored ove dvije nagrade, koje su Nedžmi iz trenutne perspektive najznačajnije, mnoge nagrade su se protkale kroz sve prethodne godine pisanja. Pisanje posebno voli jer uživa slušati razne percepcije rečenog kroz poeziju. Često se desi da zbog nečije analize i sama nađe novi pristup svojim pjesmama koje, kako ističe, čekaju da odrastemo zajedno i ako Bog da jednog dana ostavimo trag da smo postojale kroz zbirku poezije.

Na posljednjim izborima u Bosni i Hercegovini Nedžma je imala priliku prvi put raditi u svojoj budućoj struci, tačnije ispred OSCE-a bila je „tumač“ (interpreter) posmatračima iz Evrope. Kazala je da je imala priliku iz bližeg ugla vidjeti kako protiče izborni proces i steći iskustvo u nečemu što je od velike važnosti za budućnost naše države.

Nedžma kaže da je na razvoj njene ličnosti i sazrijevanje uveliko utjecala razmjena studenata, tačnije program Erasmus+. Na trećoj godini školovanja imala je priliku boraviti u gradu Isparta koji se nalazi u Turskoj. Studirala je na Univerzitetu „Suleyman Demirel“. Pet mjeseci koje je provela u drugoj državi naučili su je samostalnosti i spremnosti za različite izazove. Ovo iskustvo joj je pomoglo i da unaprijedi poznavanje turskog jezika.

Upoznavanje ljudi iz različitih krajeva pružilo mi je znanje o drugim kulturama te mi je pomoglo da pobliže upoznam priču o narodima čiji predstavnici su bili na razmjeni, navodi Nedžma.

Kada je u pitanju podrška Fondacije Hastor na putu njenog obrazovanja, Nedžma navodi:

Fondacija Hastor je uz mene bila i na razmjeni. Budući da sam i tad, kao i danas, volontirala kao članica redakcijskog tima, mogla sam nesmetano izvršavati svoje volonterske obaveze. Lijepo je znati da Fondacija Hastor podržava našu želju za upoznavanjem nečeg novog i stranog. Trebalo je da odrastem kako bih shvatila ulogu Fondacije Hastor u mom školovanju i životu. Ona je onaj srednji put koji nam zafali kad ne znamo da li ići desno ili lijevo. Ona je ruka koja nas drži kroz oluje i nedaće kada udaljeni od sopstvenog doma proživljavamo, ponekad veoma teške, studentske dane. Ona je utočište koji smo svi našli u Sarajevu i prijatelj koji nikad nije okrenuo leđa. Svim stipendistima poručujem da dobro razmisle koliko dobra nama Fondacija Hastor daje. Svi zajedno moramo raditi na izgradnji svijesti o važnosti uloge Fondacije Hastor u našim životima. Fondacijo, hvala ti što je odrastanje uz tebe bilo mnogo lakše i što tvoju ljubav osjetim prisutnu u svakom segmentu svog života.

Našoj Nedžmi želimo da u nastavku svog razvoja nastavi tkati svoj životni put hrabro i samouvjereno.

Pripremila: Amina Abaspahić