Fondacija Hastor svake godine otvara vrata novim nadama bosanskohercegovačkog društva. I ove godine, na osnovu pravila i kriterija Fondacije Hastor, raspisan je konkurs za dodjelu stipendija za redovne studente upisane prvi put u akademsku 2022/2023. godinu. Studenti koji su ostvarili pravo na prijavu su redovni studenti koji se školuju na akreditiranim visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

Kako je to bilo i ranijih godina, i ove godine je za stipendiju Fondacije Hastor aplicirao veliki broj studenata  između kojih je bilo teško izabrati određeni broj onih koji će postati stipendisti. Veliko je zadovoljstvo bilo vidjeti da zainteresiranost studenata za stipendiju Fondacije Hastor iz godine u godinu sve više raste. Taj broj ponajbolje svjedoči tome da je Fondacija Hastor unazad skoro 17 godina uspješno izrasla u zajednicu koja okuplja mlade ljude koji su korisni članovi društva i doprinose mu volontirajući na razne načine.

Na osnovu pravila i kriterija, Komisija za odabir stipendista ove godine odabrala je one koji su se posebno isticali svojim volonterskim angažmanima i društveno korisnim radom te su, pritom, zadržavali i izvanredan akademski uspjeh. Svi oni će u narednom periodu imati priliku još značajnije raditi na vlastitom, ali i na razvitku i unapređenju svojih lokalnih zajednica.

Krajem februara i početkom marta tekuće godine održani su sastanci i potpisani ugovori s ukupno 30 novih studenata i studentica stipendista. Direktorica Fondacije Hastor gđa. Lejla Đonlagić nove članove upoznala je s vrijednostima i misijom same Fondacije, benefitima koje dobijaju kada postanu njenim dijelom te njihovim budućim volonterskim angažmanom kroz koji će imati priliku da usavršavaju svoje vještine, a u isto vrijeme i doprinose svojoj zajednici. Ukazano im je na svrhu, vrijednost i značaj volonterskoga rada u Fondaciji Hastor koji predstavlja i jednu od njenih najvažnijih komponenti.

Treba istaći i to da povećanjem broja stipendista svake godine Fondacija Hastor ne potpomaže samo pojedince već i cijelu zajednicu. Naime, volonterske aktivnosti stipendista, osim što u mnogim segmentima doprinose njima, značajno su usmjerene i ka društvenom napretku. Povećanjem broja mladih ljudi koje Fondacije stipendira povećava se i broj volonterskih sati, a time i broj učinjenih koraka prema boljitku. Iako stipendisti rade na poboljšanju zajednice, njihove individualne vrijednosti nikada nisu zapostavljene. Svako od njih dobija priliku da pokaže svoje talente i umijeća, a kasnije i da ih unaprijedi kroz volonterski rad.

Ono što je na kraju dana najvažnije je da se ideja dobra neprestano širi među mladim ljudima Bosne i Hercegovine. Svaki stipendista Fondacije Hastor ima svoju ulogu u izgradnji jedinstva koje vlada Fondacijom. Ove riječi su i svojevrsna čestitka svim novim stipendistima koji polahko postaju dio zajednice Fondacije Hastor. Nadamo se da će kroz volonterski rad postati bliski s vrijednostima koje njeguje Fondacija i da su spremni čuvati njene ideje i onda kad prestanu biti stipendisti.

 

Pripremila: Hana Hajrić