Filantropska misija Fondacije Hastor, najveće obrazovne fondacije u regiji, sadržana u udruživanju finansijskih i ljudskih resursa i njihovom usmjeravanju u razvoj obrazovanja, ove godine je navršila 17 godina uspješnog provođenja i bolje nego ikad pokazala da se iz istinske želje za konkretnim promjenama u društvu i aktivnog rada na tome može kreirati priča za dugovječnost.

Sedamnaestogodišnji uspješan rad koji stoji iza imena Fondacije Hastor posebno se potvrđuje impresivnim brojkama hiljada mladih ljudi, naših bivših i trenutnih stipendista, kojima smo olakšali školovanje, pružajući svima jednake prilike za napredak i izgradnju ličnosti te mijenjajući njihove živote nabolje.

Naši stipendisti su, pored kontinuirane finansijske i mentrorske podrške koju dobijaju, privilegovani i jedinstvenom prilikom umrežavanja s mladima iz svih krajeva Bosne i Hercegovine kroz ostvarivanje mnogobrojnih poznanstava i prijateljstava u velikoj porodici Fondacije Hastor, sačinjenoj više od 2.000 mladih ljudi. Dosljednost davno postavljenoj misiji i proaktivno djelovanje na ostvarivanju naših ciljeva, u 17 godina djelovanja iznjedrilo je više od 1.700.000 volonterskih sati, a prvobitno okupljeni kolektiv i brojka od 304 dodijeljene stipendije, kontinuiranim i nesebičnim radom i zalaganjem, rezultirali su brojem od skoro 24.000 dodijeljenih godišnjih stipendija u 135 općina i gradova širom Bosne i Hercegovine.

POKREĆEMO POZITIVNE DRUŠTVENE PROMJENE

U trendu masovnog odlaska mladih ljudi u druge države, zahvaljujući svom programu stipendiranja i mentorstva, već 17 godina pružamo mladim ljudima perspektivu unutar naše države te im dajemo priliku da razvijaju svoje potencijale i učestvuju u unapređenju lokalnih zajednica. Na taj način gradimo uspješne mlade ljude, stvaramo nove lidere i jačamo Bosnu i Hercegovinu. Hiljade mladih ljudi, naših bivših  stipendista, uspješno smo pripremili  za životne, time i poslovne izazove, profilirajući ih kroz podršku njihovom formalnom obrazovanju te volonterizam pod našim okriljem, da revnosno nastave širiti vrijednosti i misiju Fondacije Hastor. Ponosni smo što danas možemo vidjeti naše bivše stipendiste kao dobre, empatične i uspješne mlade ljude u ulogama asistenata na fakultetima, profesora, direktora, HR menadžera, IT stručnjaka, doktora, vlasnika i osnivača kompanija.

APRIL U SLAVLJENIČKOM DUHU

Najbolji način za slavljenje uspješnog rada i fantastičnih rezultata je upravo okupljanjem mlade pokretačke snage – studenata stipendista Fondacije Hastor na jednom mjestu koje ih sve čvrsto povezuje – u prostorijama Fondacije Hastor. Naime, zajedno s našim studentima stipendistima u proteklom periodu obilježili smo i proslavili 17 godina postojanja i uspješnog djelovanja Fondacije Hastor na području Bosne i Hercegovine, zajedničkim okupljanjem i prigodnim programom, prisjetivši se prvih koraka djelovanja. Poseban fokus druženja je bio na njegovanju potencijala mladih ljudi, naših članova, koji su upravo svojim aktivnostima u onome što najbolje znaju obogatili svečanost obilježavanja naše godišnjice.

Tim povodom smo u proteklom periodu organizovali i takmičenje za najbolji literarni rad na temu „Kako je Fondacija Hastor promijenila moj život“, na koji je pristigao veliki broj kreativnih i originalnih radova, koji su posvjedočili da se Fondacija Hastor zaista može ponositi talentima u okviru svoje porodice. Najbolji radovi su nagrađeni vrijednim nagradama koje su ponijele stipendistice: Almina Šabanović-Kokot (za osvojeno prvo mjesto), Nedžma Latić (za osvojeno drugo mjesto) i Aida Suljić (za osvojeno treće mjesto), a pobjednice su počastile sve prisutne studente čitanjem radova, nastalih kao izraz njihovih emocija prema Fondaciji.

Posebnost obilježavanja sedamnaeste godišnjice djelovanja Fondacije Hastor ogleda se i u društveno korisnim projektima koje su naši stipendisti, učenici osnovnih i srednjih škola pod mentorskom palicom studenata stipendista, realizovali u povodu obilježavanja Svjetskog dana činjenja dobrih djela, a potaknuti upravo željom za nesebičnim doprinosom svojim lokalnim zajednicama predstavljajući svijetle primjere bosanskohercegovačkog društva. Tim povodom, u aprilu je više od 2.000 stipendista Fondacije Hastor realizovalo 125 različitih društveno korisnih projekata u svojim lokalnim zajednicama na području cijele Bosne i Hercegovine, pokazujući istinsku snagu Fondacije Hastor, koju pokreće velika porodica mladih ljudi, spremnih da svojim primjerom djeluju na mijenjanje svijesti našeg društva i pokažu da su jedinstvo, nesebično zalaganje i pružanje jednakih prilika za sve, ključne stavke izgradnje bolje budućnosti.

Nizom aktivnosti i prisjećanjem na postignute rezultate u proteklim godinama, pokazali smo da smo podrškom u obrazovnom procesu, kroz kontinuiranu finansijsku i mentorsku podršku, bili čvrsti oslonac bosanskohercegovačkoj omladini, učinivši njihov put ka uspjehu lakšim i potvrdujući iz godine u godinu da je Obrazovanje – izbor pobjednika!