Stipendisti Fondacije Hastor svakodnevno se trude biti aktivni kako u okviru Fondacije tako i u svojoj zajednici. Svakog mjeseca neko od njih pokaže se u posebnom svjetlu i time zasluži da se njegovo ili njeno ime nađe na stranicama našeg biltena.

Stipendista mjeseca maja je Edin Šahbaz. Rođen je u Zenici 2001. godine, a odrastao je u Maglaju. Zbog studija trenutno živi u Sarajevu, gdje studira na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije, Odsjek kompjuterskih i informacijskih tehnologija. Budući da je trenutno na posljednjoj godini dodiplomskog studija, otkriva nam da ima plan nastaviti i master studij na istom fakultetu.

Edin ističe kako od malih nogu gaji veliko interesovanje za matematiku i srodne nauke te se tako rodila i njegova ljubav prema programiranju koje je postalo sastavni dio njegovog života. Kao učenik osnovne škole učestvovao je na takmičenjima iz matematike i fizike, što se nastavilo i u srednjoj školi kada je ostvario i značajne rezultate na kantonalnim takmičenjima. Kao student je nastavio tradiciju takmičenja, iako u manjem intenzitetu. Jedno od takvih takmičenja je IT Open Challenge koje je bilo regionalnog tipa i na kojem se kvalifikovao u top 10 učesnika u kategoriji programiranje od približno 800 prijavljenih. Nedavno se sa svojim timom kvalifikovao i na CodeSmash Hackathon koji je organizovan od strane Softray Solutions-a.

Svoje programerske sposobnosti naš stipendista pokazuje i kroz aktivnosti u IT timu Fondacije Hastor čime značajno unapređuje rad ovog tima. Šta Edinu predstavlja Fondacija Hastor i kako vidi njenu ulogu u svom životu, pročitajte u nastavku:

Fondacija Hastor je utjecala na razvoj mnogih mojih vještina. Ona mi je pored finansijske pomoći pružila i pomoć u procesu koji zovemo odrastanje. Dok sam bio dio volonterske grupe kao učenik imao sam priliku naučiti mnogo toga od svojih mentora kojima sam danas zahvalan. Danas, kad imam priliku samostalno organizovati sastanke, osjetim da mogu primijeniti naučeno i da za nekoliko godina nekome moje mentorstvo i savjeti mogu biti od velike pomoći. Materijalna pomoć se istroši, ali ona neopipljiva, koju ćemo zauvijek nositi sa sobom prenoseći znanje i iskustva, ona je istinski pokazatelj vrijednosti Fondacije Hastor.

Edin svoje volonterske sate ispunjava kroz volonterske aktivnosti s grupom stipendista srednjoškolaca iz Maglaja. Uloga mentora mu se svidjela jer je dobio priliku istražiti novi pristup u radu s djecom. Treba istaknuti i to da se Edin, budući da stanuje u Sarajevu, redovno vraća u Maglaj kako bi organizovao volonterske sastanke. Navodi da uživa u tome što omogućava učenicima svoje volonterske grupe da se osjećaju ravnopravno i da svi dobiju jednaku priliku da pokažu svoje talente. Trudi se da što više korisnog znanja prenese djeci s kojom volontira jer mu je cilj da njegovo mentorstvo stipendistima bude korisno i u budućnosti.

Volio bih da za nekoliko godina ne budem samo alumnista Fondacije Hastor već i donator jer sam lično iskusio koliko je značajna misija i rad ove organizacije i to mi je jedan od životnih ciljeva čije bi mi ispunjenje pružilo ogromno zadovoljstvo.

Naši stipendisti žele ostati uz Fondaciju Hastor i nakon završetka školovanja. Važno je da shvate da naša uloga nikad ne završava, ona samo evolvira u druge oblike. Danas stipendisti, sutra alumnisti, a nekad – ko zna, možda i donatori.

Donatori su posebne ličnosti u našim životima. Edinova volonterska priča jedna je od onih koje govore o ljepoti porodice Fondacije Hastor i svrsishodnosti ulaganja u mlade ljude nastojeći im prikazati prave životne vrijednosti. Naši stipendisti već godinama prepoznaju čar udjeljivanja te nastoje biti razlog sreće nekog djeteta kad god i na koji god način to mogu.

 

Pripremila: Nedžma Latić