Rubrika aktivnih mladih prostor je u okviru kojeg svaki mjesec predstavljamo najvrednije stipendiste naše Fondacije. To su oni koji iz dana u dan nastoje svoje vrijeme i energiju uložiti u više ciljeve te na taj način poboljšati sebe, ali i svoje društvo. RAM (radna memorija) je dio računara bez kojeg se njegov rad ne može ni zamisliti. Na isti način su i naši stipendisti, koji, pored volonterskog aktivizma u sklopu Fondacije, izuzetno marljivo rade i u svojim lokalnim zajednicama, dio bez kojeg naš rad zasigurno ne bi bio isti. RAM je rubrika posvećena onima koji svakodnevno aktivno rade na tome da poboljšaju svoje društvo i unaprijede sebe, stoga nam je zadovoljstvo svakog mjeseca govoriti o nekome od njih, a ovoga puta ta čast pripala je Andreju Gradini.

Andrej Gradina dolazi iz Sarajeva i trenutno je student četvrte godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Odsjeku za gitaru. Ljubav prema muzici gajio je od djetinjstva te je završio osnovnu i srednju muzičku školu najboljim uspjehom osvojivši uz to i niz nagrada i priznanja na internacionalnim, državnim i federalnim takmičenjima i festivalima. Član je Vokalno- -instrumentalnog sastava „Oskar Danon“ pri kojem je izveo svečani koncert povodom 120 godina postojanja Sarajevske sinagoge.

Andrej je na nedavnom internacionalnom takmičenju Guitar United osvojio prvu nagradu i dobio kotizaciju za „Transilvania International Guitar Festival“ koji će se održati u gradu Cluj-Napoca u Rumuniji. Tokom proteklih godina studija putovao je i nastupao u Sloveniji, Italiji i Srbiji kao član „Mešanog pevskog zbora Camerata Slovenica“, gdje je, također, imao gitarističke solo nastupe.

Viktor Igo kaže da „muzika prikazuje ono što se riječima ne može iskazati, a u vezi čega je nemoguće ćutati.“ zbog toga osobe koje se bave muzikom moraju biti posebno senzitivne, kakav je upravo i naš stipendista Andrej. Andrej je stipendista Fondacije Hastor od druge godine fakulteta, a kaže da se prijavio na konkurs s ciljem da sebi olakša dalje usavršavanje u svojoj profesionalnoj oblasti, ali i da stekne niz životnih iskustava za koje sada kaže da mu je Fondacija Hastor i pružila. Jedno od bezbroj korisnih iskustava koje je stekao kao stipendista Fondacije Hastor jeste volontiranje po kojem je sama Fondacija i prepoznatljiva u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ovaj stipendista čiji je život ispunjen najljepšim zvucima gitare u slobodno vrijeme uživa u kuhanju te je svoje volontiranje usmjerio u tom smjeru i već dvije godine je volonter u Restoranu dobre volje pri neprofitnoj organizaciji Pomozi.ba. Za ovo volontiranje kaže da mu svakodnevno pruža nemjerljivo zadovoljstvo, a volontira kao pomoćnik glavnim kuharicama.

Zadovoljstvo prilikom kuhanja uvećala je činjenica da smo obezbijedili obroke korisnicima restorana koji nisu u prilici da ih sami priušte. Na taj način smo još jednom pokazali koliko mladi mogu biti od pomoći i koliko su važni pokretači u društvenim zajednicama. U restoranu sam stekao niz poznanstava kako s vršnjacima tako i sa starijim ljudima, punim životnog iskustva, što je obogatilo i moje volontersko iskustvo, ističe Andrej.

Pored volontiranja u restoranu, Andrej ističe koliko su mu edukativni sastanci koje je kao jedan od mentora vodio s grupom srednjoškolaca iz Čelića bili korisni i zanimljivi. Andrej je za svoju mentorsku grupu pripremao mnoge teme koje je zajedno s drugim mentorima predavao srednjoškolcima te je i sam dosta toga naučio tokom same pripreme teme i kroz razgovor sa srednjoškolcima. Od svih aktivnosti koje je imao u sklopu Fondacije Hastor Andrej posebno ističe volonterski rad s djecom koja imaju oštećenje vida.

Kao najvrednije iskustvo koje mi je Fondacija Hastor priuštila ističem volontiranje s djecom koja imaju djelimično ili potpuno oštećenje vida. To je volontiranje kroz koje sam uvidio njihove potencijale i mogućnosti i radio na njihovom razvoju. Zahvaljujući upoznavanju s njima shvatio sam koliko je značajno da svako od nas „raste“ u motivirajućem i sigurnom okruženju, uz podršku i motivaciju. Također, oni su mi pokazali da invaliditet nije nešto što može predstavljati ograničavajuću prepreku sve dok imamo nekog ko u nas vjeruje, ko nas podržava i usmjerava dalje. Nakon svega ovoga slobodno mogu reći da mi je najveća motivacija za redovnu aktivnost u društvu pomoć drugima u kojoj vidim najveću ljepotu i inspiraciju za volonterski rad, priča Andrej.

Treba istaknuti i Andrejev angažman u ulozi mentora tokom pripremanja naših stipendista Adne Oraščanin i Harisa Hošića koji su svojim notama uljepšali sastanak održan u povodu obilježavanja 17. godišnjice Fondacije Hastor. Svoju ljubav prema muzici Andrej je odlučio utkati i u svoja volontiranja, što je tim susretima dalo izuzetnu posebnost, a o spoju volontiranja i umjetnosti Andrej kaže:

Volontiranje je izuzetno važno za zajednicu i može imati pozitivan uticaj na živote drugih ljudi. Na jednom od sastanaka sam u pauzi odlučio da sviram gitaru, što mi je dobro došlo jer sam usavršavao program, ali i djeci jer su čuli različite kompozicije na klasičnoj gitari. Sviranje gitare, a i drugih instrumenata, može biti izvrstan način da se poboljšaju dječije sposobnosti učenja, kreativnosti i razvoja fine motorike. Osim toga, može biti i sjajan način da se razvije ljubav prema muzici i da bude inspiracija da i sami počnu svirati neki instrument. Volontiranje na ovaj način može biti izuzetno zabavno i ispunjavajuće, a istovremeno pruža mogućnost da se nekom djetetu pruži nezaboravno iskustvo koje će pamtiti cijeli život.

Ovaj vrijedni stipendista je kroz Fondaciju Hastor stekao mnogobrojna korisna iskustva koja će mu nesumnjivo mnogo značiti u budućoj karijeri. Svoju ljubav prema kuhanju iskoristio je kako bi pomogao drugima i da bi na neki način pokazao kako se hobi može pretvoriti u nešto što će drugima značiti i mnogo olakšati.

Stipendistima Fondacije Hastor bih poručio da nastave s ličnim usavršavanjem pri kojem je stipendija zaista od velike pomoći, ali i da potraže bilo kakav angažman u društvenoj zajednici za koji smatraju da bi ih zainteresovao i duhovno obogatio, kazuje Andrej.

 

Pripremila: Aleksandra Đukić