Najmanji čin dobrote vrijedi više od najveće namjere – Oscar Wilde nas podsjeća na važnost dobrih djela, a to je poruka koju Fondacija Hastor već dugi niz godina širi kroz svoje filantropske aktivnosti koje promoviraju značajne životne vrijednosti. Jedna od glavnih vrijednosti Fondacije Hastor je poticanje pozitivnih promjena u društvu. Njeni stipendisti i stipendistice najbolji su primjeri takvih promjena jer aktivno žive njenu viziju i ciljeve kroz svoje volonterske aktivnosti. U našoj rubrici „Stipendista mjeseca“ želimo predstaviti stipendiste i stipendistice koje svojim volonterskim angažmanom u okviru Fondacije Hastor daju doprinos našoj misiji i viziji.

Oni su primjeri odgovornosti, solidarnosti i uspjeha koji nas svakodnevno inspirišu. Zahvaljujući njenom kontinuiranom volonterskom radu i značajnom doprinosu Fondaciji Hastor Selma Mahmutović je ovoga mjeseca zasluženo stekla počasnu titulu Stipendistice mjeseca.

Selma Mahmutović je porijeklom iz Sarajeva i već punih sedam godina istaknuta je stipendistica Fondacije Hastor čiji individualni rad potiče inovativnost među mladim ljudima. Studentica je druge godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za poslovno upravljanje, smjer Marketing. Njena glavna sfera interesovanja tokom obrazovanja bila je ekonomija, što je utjecalo i na njen izbor studija te navodi:

Po završetku četverogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja odlučila sam da želim nastaviti školovanje na Ekonomskom fakultetu, uz veliku podršku roditelja i Fondacije Hastor. Smatram da smjer Marketing nudi mnogo mogućnosti, a objedinjuje i sve ono čime bih se željela baviti u budućnosti.

Selma ima širok spektar interesa i vještina koje je razvijala tokom svog odrastanja. U osnovnoj školi isticala se svojim književnim radovima kako kroz poeziju tako i kroz prozu. Također, imala je i sportska dostignuća, posebno u krosu i atletskom kupu. Engleski jezik bio je samo jedan od njenih interesa i puteva usavršavanja pa je uvijek nastojala da unaprijedi svoje znanje na tom polju. Pored toga, gajila je ljubav prema turskom jeziku, njihovoj tradiciji i kulturi. Selma ističe kako svakodnevno teži ka tome da radi na sebi, a na tom putu Fondacija Hastor je njena velika podrška, uzor i inspiracija. Početna instanca njenog volonterskog angažmana je mentorstvo za koje navodi:

Kada sam postala mentorica u Fondaciji Hastor, nisam bila svjesna koliko truda, zalaganja i odgovornosti nosi ta titula. Međutim, od početka svog mentorstva nastojala sam da obavljam svoje obaveze u roku i s najvećom dozom opreznosti. Svoju ulogu mentorice dobila sam u vrijeme pandemije, što je za mene predstavljalo veliki izazov. Osim toga, smatram da je moja uloga bila i uloga savjetnika. Oduvijek sam željela kroz igru podstaknuti talente učenika pa sam često potencirala da mi pričaju o sebi, da kroz kvizove shvatim za šta je svako od njih nadaren. Mislim da je uloga mentora upravo ta, da pronalazimo ono najbolje u njima, da im pomognemo da to najbolje usmjere u pravcu koji će im otvoriti nova vrata ka uspjehu.

Nakon volonterskog rada u vidu mentorstva Selma je dobila priliku da se pridruži administrativnom timu, gdje je upoznala nove prijatelje i stekla svrsishodno i vrijedno iskustvo. Ona je članica administrativnog tima koji se bavi obradom i arhiviranjem dokumenata. Selma pažljivo pohranjuje protokolisane dokumente u odgovarajuće registre koji su već precizno raspoređeni. Osim toga, obavlja i važan zadatak komunikacije s članovima administracije i brine o interakciji s drugim stipendistima Fondacije Hastor. Njeno predano rješavanje nedoumica ili prosljeđivanje bitnih obavijesti svakodnevna je praksa kojom pruža potporu i pomoć stipendistima Fondacije Hastor. Selma ističe da svaki volonterski zadatak koji joj je dodijeljen obavlja s velikim entuzijazmom, predanošću i željom da doprinese ovom timu.

Njeno predano rješavanje nedoumica ili prosljeđivanje bitnih obavijesti svakodnevna je praksa kojom pruža potporu i pomoć stipendistima Fondacije Hastor. Selma ističe da svaki volonterski zadatak koji joj je dodijeljen obavlja s velikim entuzijazmom, predanošću i željom da doprinese ovom timu. Također, ističe da je važno biti odgovoran i predan u svom radu. Smatra da je Fondacija Hastor kroz razne aktivnosti unutar administrativnog tima unaprijedila njen individualni rast. Pored volonterskog angažmana u administrativnom timu, aktivno je uključena i u poboljšanje života u svojoj lokalnoj zajednici. Podstaknuta volonterskim aktivnostima stipendista Fondacije Hastor, Selma pokreće i inicijativu za čišćenje naselja u kojem živi te nastoji pokazati da je očuvanje okoliša izuzetno važan angažman i da svako može doprinijeti boljem životu u zajednici.

Selma prepoznaje važnost Fondacije Hastor kao temelj stvaranja pozitivnih društvenih promjena:

Fondacija Hastor je za mene bila ruka spasa, kako u finansijskoj tako i u svim drugim sferama života. Otvorila mi je brojne mogućnosti za ostvarenje mojih želja i snova. Bila mi je putokaz kada nisam znala i nisam osjećala kuda treba da putujem. Pomogla mi je da shvatim da vrijedim mnogo više i da imam pravo da sanjam, osjećam i želim.

Pripremila: Semina Sadiković