Fondacija Hastor je prijatelj i saputnik tokom našeg čitavog života! U periodu školovanja, dok gradimo sebe i svoju ličnost, velika je prednost biti dio porodice Fondacije Hastor koja nas podstiče i motiviše da ostvarujemo što bolje rezultate i koja nas uči pravim ljudskim vrijednostima. Ipak, ove vrijednosti još više cijenimo nakon što odmaknemo u nove sfere života, upoznamo nove ljude i posvetimo se novim dešavanjima. U to vrijeme nas i svaki spomen Fondacije podsjeti da smo srcem još uvijek čvrsto vezani za nju i da smo još uvijek dio te velike porodice.

Ma koliko blijedile naše uspomene koje gradimo tokom školovanja, privrženost svakog stipendiste Fondaciji u bilo kojem životnom dobu ostaje i kako prolaze godine, nostalgično sve više raste. U nastavku ovoga teksta vam donosimo inspirativnu priču bivšeg stipendiste Admira Hrnjičića.

Naš ovomjesečni alumnista Admir Hrnjičić rođen je u Travniku, a period djetinjstva, osnovnoškolskog te srednjoškolskog obrazovanja proveo je u Novom Travniku, a tokom cijelog perioda obrazovanja bio je odličan učenik.

Kako je tekao njegov daljnji obrazovni put, Admir nam kaže: Nakon završene srednje škole upisujem Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost. Sve četiri godine sam, hvala Bogu, završio u roku. Početkom treće godine studija preko prijatelja saznajem za Fondaciju Hastor. Zaista nisam imao pretpostavku o ogromnim naporima, finansijskoj podršci i vremenu koje Fondacija ulaže u obrazovanje mladih dok nisam postao ponosni član iste. Imao sam tada zaista emotivan intervju za stipendiju s našim učiteljem Ramom i Nerminom. S obzirom na to da sam tad bio u teškoj finansijskoj situaciji, to je još više doprinijelo da sve bude tako.

Tokom perioda volontiranja, u Admirovo sjećanje najviše su se urezali volonterski sastanci te radionice različitog karaktera, obuke i treninzi koji su mu pomogli da se izgradi kao ličnost. Sastanci sa stipendistima školskog uzrasta doprinijeli su dodatnom zbližavanju svih članova ove velike porodice!

S obzirom na to da je Admir postao stipendista u prvim godinama osnivanja same Fondacije Hastor, njegove uspomene nose mirise početaka pozitivne priče koju je kroz sve ove godine Fondacija pisala, što ga, kako ističe, posebno raduje, ispunjava i čini ponosnim. Svi znamo da je životni put nakon fakulteta veoma dinamičan i izazovan, gdje tržište rada predstavlja otvoreno polje s mnogo prilika, ali i oluja koje nas mogu dodatno ohrabriti i ojačati za budućnost, ili sputati u ostvarenju naših snova. Kako je tekao Admirov nakon visokoškolskog obrazovanja, saznajemo u nastavku:

Nakon završenog fakulteta radio sam jednu godinu kao pripravnik u osnovnoj školi u Opari, nadomak Novog Travnika, međutim, uzevši u obzir našu situaciju koja je vezana za državni sektor, odustao sam od navedenog posla. Nakon toga počinjem da radim u realnom sektoru u kompaniji UTD BEST d.o.o. Travnik. Imao sam mnogo angažmana unutar kompanije i krenuo od početka. Prvi angažman u trajanju od godinu dana radio sam u magacinu, nakon toga tri godine u nabavi kao komercijalista nabave i pet godina kao direktor prodaje za BiH.

Kroz razgovor s Admirom rado smo se prisjetili osnovnih vrijednosti kojima nas Fondacija Hastor svakodnevno uči – trud, rad i želja za napretkom se besprijekorno cijene, ali naš moral nema cijenu! Priliku za ostvarenje snova trebamo svakodnevno tražiti, pa i onda kada nam se učini da okolnosti nisu onakve kakve smo zamišljali. Dragi čitaoci, vjerujemo da će i na vas, kao i na nas, Admirova priča djelovati veoma inspirirajuće! Prošle godine, nakon nepunih 9 godina angažmana, Admir napušta kompaniju UTD BEST i svoj poslovni put nastavlja u kompaniji DDI d.o.o. Zenica, gdje obnaša funkciju direktora iste! Liderske i organizacijske vještine, koje su i presudne za ovaj posao, Admir je u velikoj mjeri usvajao kroz volonterski angažman u Fondaciji Hastor. Admirova priča nas uči kako čak i onda kada naši životni putevi ne idu onako kako smo zamišljali ne trebamo odustajati, naprotiv, trebamo samo još snažnije krenuti naprijed i vjerovati da nas na kraju čeka ono najbolje za nas. Admiru smo zahvalni što je s nama podijelio odgovor na pitanje šta je njegov najveći uspjeh: Na koncu najveći uspjeh je moja porodica na kojoj sam neizmjerno zahvalan Bogu. Želim da pozdravim i još jednom se zahvalim svim vrijednim ljudima iz Fondacije Hastor koji su nam nesebično prenijeli svoje znanje, iskustva, finansijsku, ali i svaku drugu podršku.

Pripremila: Hana Kolasević