Svijet diplomatije nije nešto čime se svakodnevno bavimo. Kroz priču s bivšom stipendisticom Džulisom Otuzbir saznat ćemo šta se krije iza sintagme diplomatskog svijeta. Džulisa je diplomirani politolog i ambasador prve generacije mladih ambasadora Zapadnog Balkana.

Džulisa nam na početku razgovora daje kratki uvid u svijet diplomatije. Kako to izgleda iz njenog ugla i čime se to ona bavi, ukratko nam je objasnila:

Diplomatija jeste prekidanje sukoba nenasilnim putem. Svako sprečavanje sukoba jeste diplomatija. Meni je bilo zanimljijvo, i kad sam bila mlađa, da možda jednog dana ja budem doprinijela slici Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni. Zato sam i odlučila upisati upravo ovo.

Naša sagovornica govori i o svom iskustvu uloge ambasadorice. Ističe kako je njen osnovni cilj prikazivanje države i regije u najboljem svjetlu:

Mi to radimo kroz učešća na različitim konferencijama i seminarima. Pokušavamo našim vršnjacima iz EU prikazati koliko smo mi slični, koliko nema nekih razlika između nas. U svojoj državi kao ambasadori učestvujemo u raznim projektima i volontiranju. Pokušavamo biti jedan dobar primjer za ostale.

Džulisa je primjer kako svako od nas pojedinačno može biti nosilac dobrih vrijednosti prostora s kojeg dolazi te ga predstavljati na najbolji način svijetu.

Cijeli razgovor dostupan je na linku ispod: