Odavno smo ustanovili kako različiti talenti stipendista Fondacije Hastor prikazuju posebnu šarolikost i bogatstvo naše porodice. Nakon što smo u aprilu, povodom sedamnaeste godišnjice postojanja Fondacije Hastor, organizovali literarni konkurs i uručili vrijedne nagrade, nedugo poslije, u saradnji s ASA Gradnjom i ASA Bolnicom odlučili smo obradovati i novu grupu stipendista, onu koja ima dar za likovne radove.

Tako smo se u proteklom periodu još jednom uvjerili koliko su naši stipendisti vrijedni, talentovani i maštoviti. Pravo učešća imali su svi stipendisti Fondacije Hastor. Devet vrijednih nagrada ravnomjerno je podijeljeno na stipendiste koji su učenici osnovnih i srednjih škola, ali i stipendiste koji su u statusu studenata. Stipendisti su svoju kreativnost mogli predočiti u bilo kojoj tehnici i na taj način ukazati na jedinstvenost svog umjetničkog rada. Još jedna olakšica bio je slobodan izbor teme kako bismo stipendistima pružili priliku da svoje emocije iznesu kako najbolje znaju bez bilo kakvih ograničenja u njihovom likovnom izražaju.

Iako s punim pravom možemo reći da su u svaki rad bile utkane posebne emocije, nijanse su presudile da komisija nagradi određenu grupu vrijednih i kreativnih stipendista.

Dobitnici nagrada među studentima stipendistima su:

  1. Edna Đuliman, Fakultet informacijskih tehnologija Mostar, 2. godina – iznos nagrade 300,00 KM.
  2. Saleha Redžepi, Medicinski fakultet Sarajevo, 6. godina – iznos nagrade 200,00 KM
  3. Nejla Dedić, Fakultet umjetnosti i društvenih nauka Sarajevo, 2. godina – iznos nagrade 100,00 KM

Dobitnici nagrada među srednjoškolcima su:

  1. Lamija Tokić, Gimnazija „Vaso Pelagić“ Brčko, 2. razred – iznos nagrade 300,00 KM
  2. Selma Salkić, Srednjoškolski centar „Petar Kočić“ Zvornik, 1. razred – iznos nagrade 200,00 KM
  3. Medina Baraković, Gimnazija „Dr. Mustafa Kamarić“ Gračanica, 2. razred – iznos nagrade 100,00 KM

Dobitnici nagrada među učenicima osnovne škole su:

  1. Naida Omerović, OŠ „Parsovići“ Konjic, 9. razred – iznos nagrade 300,00 KM
  2. Lejla Omerović, Prva osnovna škola Srebrenica, 8. razred – iznos nagrade 200,00 KM
  3. Almina Mumić, OŠ „Gornji Rainci“ Kalesija, 8. razred – iznos nagrade 100,00 KM

 

Na kraju vrijedi istaknuti to koliko smo ponosni na sve pristigle likovne radove svih naših stipendista koji su kroz sliku pokazali svoj doživljaj svijeta i koji su nas svojom kreativnošću uveli u čudesne krajolike njihove mašte. Njihovi radovi krasit će zidove ASA Bolnice u Sarajevu i vjerujemo da će i na druge ostavljati snažne dojmove i slati im važne poruke. Ovu priliku koristimo da se zahvalimo ASA Gradnji i ASA Bolnici na vrijednim nagradama koje su obezbijedili pobjednicima te na pruženoj mogućnosti da naši stipendisti iskažu svoje talente.