Medicina je jedna od najhumanijih djelatnosti, prema mišljenju naše gošće, mlade doktorice i stipendistice Fondacije Hastor Amre Pušine, usko je povezana s volontiranjem. Kako volontiranjem pomažemo onima kojima je pomoć potrebna, tako i medicinski radnici pružaju ruku pomoći.

No, biti doktorica nije bila Amrina želja od samog početka. S nama je podijelila svoju ljubav prema stomatologiji i životnu priču koja stoji iza njene želje kao i razlog zbog kojeg je ipak odlučila da je medicina njen životni poziv:

Na časovima Biologije obrađivali smo jedno poglavlje koje se odnosilo na anatomiju čovjeka. Ja se sjećam kad smo izučavali sisteme i organe, sve što se moglo naučiti, ja sam i naučila. To mi je bio izazov. Tada sam shvatila da zapravo želim proučavati čovjekov organizam u cijelosti i da će moj izbor biti medicina.

Amra se u Fondaciji Hastor posebno izdvaja načinom volontiranja s učenicima. Njeni volonterski sati ispunjeni su učenjem i zabavom što su prepoznali i Amrini učenici i stipendisti Fondacije Hastor:

Mislim da je posvećenost ključ uspjeha. Od trenutka kad sam postala stipendista Fondacije Hastor i kad mi je dodijeljena uloga mentora, ja sam taj zadatak veoma ozbiljno shvatila i maksimalno mu se posvetila. Trudim se da mi sastanci budu uvijek ispunjeni svrhom, da budu motivirajući, sadržajni i interesantni učenicima. Trudim se na kraju sastanka izdvojiti desetak minuta da ih pitam kako im se dopao sastanak, da li bi željeli da pričamo o nečemu drugom i slično. Razvijam prijateljski odnos s učenicima. Postavim se kao prijatelj prema njima.

Za kraj izdajamo ono što nas je posebno dojmilo iz Amrine priče – ako čovjek radi nešto iz ljubavi, onda u samom radu vidi nagradu. Pokušajmo uživati u procesu, a ne samo čekati dolazak na cilj baš kao što je Amra uživala u studiranju svih šest godina i za to na kraju dobila istaknute nagrade.

Cijeli razgovor je dostupan na linku: