Svi naši kako sadašnji tako i bivši stipendisti često nas podsjećaju koliku riznicu bogatstva i posebnosti krije naša zajednica mladih volontera! U ovomjesečnom biltenu ćemo Vam sa zadovoljstvom predstaviti našu stipendisticu Aidu Durkić koja dolazi iz Mostara. Aida je svoje visokoškolsko obrazovanje započela na Univerzitetu “Džemal Bijedić“ u Mostaru na Nastavničkom fakultetu, Odsjek za psihologiju. Hrabro je nastavila koračati dalje putem višeg stepena obrazovanja upisavši i magistarski studij na istoimenom Odsjeku koji je uspješno završila stekavši zvanje magistrice psihologije!

Na pitanje kako se odlučila baš za ovaj studij i kako je tekao njen put na poslovnom polju, Aida nam je odgovorila: Za ovaj studij sam se odlučila zbog cjeloživotne ljubavi prema duši, emocijama, razgovoru i odnosima među ljudima. Trenutno sam zaposlena u Dječjem vrtiću „Zemzem“, gdje radim već 10 godina kao odgajateljica i stručni saradnik – psiholog. Prije ovog posla stekla sam radno iskustvo kroz volontiranje i pripravnički staž. Do ove radne pozicije došla sam nakon volontiranja u istoj ustanovi te je upravo to i pouka za mlađe generacije: da istražuju razne sfere svoga zvanja i da uče na raznim mjestima dok konačno ne pronađu svoju inspiraciju u radu!

Kako je Fondacija Hastor oplemenila Aidin život i postala dio njene svakodnevnice, saznali smo u nastavku: Za Fondaciju Hastor saznala sam od prijatelja te sam se o radu iste detaljnije upoznala preko zvanične web-stranice. Čekala sam prvu priliku za prijavu na konkurs i trenutak kada sam postala njihova stipendistica smatram jednim od najvećih postignuća u mom životu i jednu od prvih prilika za rast i razvoj, kako lični tako i profesionalni.

Kako kaže, volontiranje za Aidu nikada nije bila obaveza već izraz ljubavi. Prije članstva u Fondaciji Hastor Aida je volontirala u ustanovama poput Doma za djecu bez roditeljskog staranja i Domu za djecu sa poteškoćama u razvoju, a bila je i dio različitih humanitarnih akcija i ekoloških udruženja.

Ovim putem Aidi, ali i svim našim stipendistima želimo kazati koliko smo ponosni na njihovu požrtvovanost, solidarnost i hrabrost koju svakodnevno pokazuju u svojim okruženjima! Oni su najbolji odraz rada i uloge Fondacije Hastor u bosanskohercegovačkom društvu. Volontiranje u Fondaciji Hastor ova alumnistica posmatrala je kao priliku da svu svoju ljubav prenese na nove naraštaje unutar Fondacije Hastor s kojima je imala priliku družiti se u Mostaru. Aida nam je rado otkrila i šta je najviše voljela u okviru volonterskog programa:

U okviru svojih volonterskih sati najviše sam voljela zajednička druženja i razgovore s mlađim generacijama s kojima sam radila. Kreirali smo projekte koji su imali potencijal za realizaciju, a njihove ideje bile su neiscrpan izvor inspiracije. Jedni druge smo gledali kako rastemo i postajemo uspješni ljudi. Mnoge uspomene me vežu za Fondaciju Hastor. Prvo čega se sjetim jeste da je tada prvi put neko posmatrao naš trud, rad i vrednovanje istoga. Svi članovi Fondacije su uložili mnogo truda da usvojimo najljepše ljudske i profesionalne osobine te sam sigurna da svako od nas ko je dobio priliku za članstvo u zajednici ove Fondacije može biti ponosan i zahvalan na svemu što nam je takva jedna unija dobra podarila.

Za kraj našeg razgovora Aida je ostavila kratku, ali vrijednu i lijepu poruku za sve naše stipendiste: Iskoristite dobro u sebi za dobro drugih ljudi.

 

Pripremila: Hana Kolasević