U jednoj od najomiljenijih rubrika Newslettera Fondacije svakog mjeseca predstavljamo one stipendiste i stipendistice koji su uzor svojim vršnjacima, ali i svakom našem čitaocu. Ova rubrika prilika je i prostor da se onima koji se u svojim akademskim, sportskim ili drugim aktivnostima posebno ističu ukaže i poseban vid priznanja tako što o njima s ponosom pišemo i govorimo. Ovoga mjeseca pričamo zadivljujuću priču o mladom studentu sportašu Hamzi Turulji čije je putovanje od karate dojoa do univerzitetske učionice ostavilo neizbrisiv trag u svijetu sporta i obrazovanja.

Hamza Turulja ima 22 godine i student je četvrte godine Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu. Njegov život je svjedočanstvo prekrasnog spoja akademske težnje i atletskog umijeća, a njegova postignuća su zaista za opće divljenje. Hamza kaže da je karate njegova životna strast, putovanje koje traje nevjerovatnih 15 godina. Njegova nepokolebljiva predanost dovela ga je do vrhunca majstorstva u borilačkim vještinama – željenog crnog pojasa koji je simbol bezbrojnih sati provedenih u brušenju svoje vještine. Posljednjih devet godina član je bosanskohercegovačke karate reprezentacije i predstavljao je svoju naciju u različitim dobnim kategorijama, od dječijih do seniorskih. U 15 godina bavljenja sportom Hamza je ostvario sljedeće titule: sedmerostruki je prvak Bosne i Hercegovine u karate, impresivni četverostruki balkanski prvak pojedinačno i ekipno, svjetski je viceprvak i viceprvak svjetskih univerzitetskih igara.

Pored svega što smo naveli o našem Hamzi, osvajač je i svjetske Serije A te ponosni nosilac bronzane medalje na Mediteranskim igrama. Kruna njegovih uspjeha je proglašenje za najboljeg mladog sportaša Bosne i Hercegovine u 2019. godini.

Hamza je stipendista Fondacije već dvije godine i za Fondaciju je vezan posebnom vezom koju opisuje ovako: Kad god da govorim o Fondaciji, preplave me samo pozitivna i lijepa osjećanja jer je bila dio brojnih mojih uspjeha. Uz Fondaciju su moji rezultati u seniorskoj konkurenciji zapisani zlatnim slovima. U Fondaciji se uvijek osjećam dobrodošao i dobijem veliku podršku za moja takmičenja kao i priliku da se dodatno predstavim javnosti i članovima Fondacije Hastor kroz društvene mreže i podcast u kojem sam zaista uživao.

Hamzu nastavljamo pratiti u njegovim aktivnostima u nadi i sa željom da će se njegovi uspjesi samo nastaviti nizati. Za kraj, prenosimo njegovu poruku našim čitaocima: Mladima bih poručio da budu strpljivi i da ne očekuju da će sve postići preko noći. Za dobre stvari treba puno vremena, a svaki novi dan nam nudi priliku da radimo i budemo najbolja verzija sebe. Sportskom terminologijom bih rekao da je život maraton, a ne sprint zato treba ostati „na zemlji“ bez obzira da li nam u trenutku ide dobro ili ne.

Život profesionalnog sportiste nije nimalo lagan. Hamza svakodnevno trenira, mnogo putuje, a i njegovo slobodno vrijeme podređeno je sportskom i akademskom unapređenju. Kako mnoge participacije i popratni troškovi njegovih takmičenja nisu planirani kroz državne budžetske planove, Hamza kaže da mu je, pored svega što mu Fondacija pruža, finansijska pomoć koju dobija u obliku stipendije, od iznimne važnosti za održavanje njegove karijere.

 

Pripremila: Sevleta Halilović