Selma Skopljaković Hubljar

Da su kontinuiran rad i želja za usavršavanjem neophodni za uspjeh u poslovnom, ali i privatnom svijetu, uz naše brojne bivše i sadašnje stipendiste primjer je i Selma Skopljaković Hubljar!

Naša bivša stipendistica Selma rođena je u Zvorniku, odrasla je u Tuzli, gdje je završila osnovnu i srednju školu, a Prirodno-matematički fakultet završila je u Sarajevu na Odsjeku za matematiku, smjer Teorijska kompjuterska nauka.

Stipendistica Fondacije Hastor bila je ukupno četiri godine i kroz naš razgovor rado nam je otkrivala detalje o svome trenutnom zaposlenju, ali i prethodnom radnom iskustvu:

Trenutno sam zaposlena kao softverski inženjer u jednoj njemačkoj firmi. Počela sam raditi još kao student i već dosad stekla vrijednih 12 godina iskustva. Radila sam u više firmi na našem i stranom tržištu, uz angažman kao stručni saradnik na Odsjeku za matematiku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Važno je napomenuti da nema univerzalnog recepta za uspješnu karijeru. Uspjesi i neuspjesi su neizbježni, a ključ je raditi na sebi, sticanju novih vještina i neprestanom usavršavanju.

Za Fondaciju Hastor saznala je putem konkursa za stipendiju koji joj je tada pokazala prijateljica s fakulteta. U to vrijeme bila je u potrazi za finansijskom podrškom zbog izazova studentskog života. Pozvana je na intervju koji je, kako kaže, bio i više nego uspješan iako je istakla da postoji mogućnost da neće moći volontirati ako bi to na bilo koji način utjecalo na njene studijske obaveze. No, danas, kad se osvrne na to vrijeme, uviđa kako je tada imala samo strah od nepoznatog svijeta koji ju je čekao i da se njen volonterski angažman izvanredno uklopio u njene obaveze i pomogao joj da bolje organizira svoje vrijeme te da pritom čini i nešto dobro za zajednicu.

Selma nam je otkrila i to kako je uspjela balansirati između fakultetskih obaveza i volontiranja: Volontirala sam godinu dana na terenu oko Tuzle i tri godine u administraciji Fondacije. Iako je volontiranje bilo izazovno uz studiranje, stekla sam značajno iskustvo u administraciji, komunikaciji i timskom radu. Danas toplo preporučujem volontiranje tokom školovanja jer pruža priliku za lični rast i pripremu za budućnost.

Najljepši segment volontiranja za Selmu su, kako ističe, bila druženja. U smjeni tokom kancelarijskog volontiranja sretala je mnogo stipendista i to su njena najljepša sjećanja koja je i danas raduju. Uvijek nam je dragocjeno čuti poruke naših alumnista koje su pune podrške za trenutne stipendiste Fondacije Hastor pa je tako i ovoga puta Selmina poruka za kraj intervjua izuzetno vrijedna i motivirajuća:

Iako ne osjećam da imam dovoljno iskustva da dajem savjete, želim nešto podijeliti: sanjajte velike snove, budite otporni na izazove, završite fakultete i kontinuirano učite i radite na sebi. Cilj je očuvati zdravlje, postići sreću i osjećaj ispunjenja na vlastite načine. Svako od vas će ih sigurno pronaći. Uspjesi i padovi su neizbježni, ali neprestano napredovanje i ustajanje je ključno.

 

Pripremila: Hana Kolasević