Kraj oktobra 2023. godine obilježen je potpisivanjem ugovora o stipendiranju sa studentima stipendistima Fondacije Hastor za 2023/2024. akademsku godinu. Potpisivanju su prisustvovali naši dugogodišnji stipendisti među kojima su bili i  studenti završnih godina fakulteta kojima je ovo posljednji potpisani ugovor, ali i veliki broj brucoša koje je Fondacija Hastor podržavala kroz osnovnoškolsko i srednješkolsko obrazovanje, a kojima je ovo prvi potpisani studentski ugovor o stipendiranju. Na ceremoniji potpisivanja ugovora je prezentiran i unaprijeđeni model volontiranja.

Naime, Fondacija Hastor od početka svog djelovanja kontinuirano pomaže i podržava usavršavanje i obrazovanje mladih osoba, a jedna od njenih najprepoznatljivijh komponenti jeste volontiranje. Kreiranjem novog modela volontiranja od ove godine je taj aspekt dodatno unaprijeđen, a nakon potpisivanja ugovora studentima su održane i obuke za njihov predstojeći volonterski angažman. Obuke su održane s ciljem što bolje pripreme studenata za njihov volonterski angažman kako bi se mogli bolje snaći u budućim ulogama te kako bi svoja znanja što kvalitetnije prenosili na mlađe generacije.

Svi stipendisti su raspoređeni u odgovarajuće volonterske timove i klubove u skladu s njihovim poljem zanimanja ili studiranja te će pored finansijske pomoći svh 12 mjeseci u godini imati priliku da kroz volonterski angažman usvršavaju svoja znanja i vještine te time sebe čine konkurentnijim na tržištu rada, ali u isto vrijeme i da pomažu drugima i čine svoje lokalne zajednice boljim mjestima za život.

Na potpisivanju ugovora stipendistima su se obratile direktorica Lejlu Đonlagić te dugogodišnje volonterke Amela Dedić i Maida Sarić. Svim stipendistima zajedno su poželjele sreću u narednoj akademskoj godini i naglasile koliko je dragocjena i bitna njihova uloga u okruženju u kojem žive, što se najbolje očituje u rezultatima koje postižu kroz svoj volonterski angažman. Naglašeno je i koliko Fondacija Hastor nastoji prepoznati, promovirati i vrednovati svaki njihov korak ka tome da se izdignu iznad prosjeka i budu najbolja verzija sebe te koliko je važno prihvatiti i maksimalno iskoristiti prilike koje Fondacija Hastor nudi svojim stipendistima tokom njihova školovanja, ali i kasnije otvarajući im brojne puteve za njihova prva zaposlenja.

Ulaskom u novu akademsku godinu veliki broj stipendista je završilo svoje obrazovanje te je njihovo formalno stipendiranje završeno, ali nikako nisu otišli iz porodice Fondacije Hastor. Oni su sada, novom stepenicom svog života, zakoračili u Alumni klub kroz koji će Fondacija dalje pratiti njihove profesionalne korake i biti ponosna na empatične i dobre mlade osobe i njihove uspjehe. Novim brucošima su potpisivanjem ugovora širom otvorena vrata u porodicu studenata stipendista uz želju da budu uspješni studenti i nadu da će ih Fondacija Hastor pratiti do njihovih diplomskih i magistarskih diploma.

Potpisivanjem ovih ugovora nije završen prijem studenata za školsku 2023/2024. godinu. Naime, uskoro će se porodici studenata stipendista Fondacije Hastor pridružiti i novi studenti po Konkursu za nadarene studente, a koji je trenutno u proceduri.