Mali koraci mogu napraviti veliku razliku, a mi ćemo se truditi da svojim volontiranjem budemo dio pozitivnih promjena.

Altruizam konstituira izvor inspiracije koji nas podsjeća na individualnu sposobnost za implementaciju pozitivnih promjena u svijetu. Mjesečnim volonterskim angažmanom stipendisti Fondacije Hastor demonstriraju svoju posvećenost stvaranju pozitivnih narativa u našoj zemlji. Mentorstvo predstavlja ključni aspekt u obrazovnom procesu i individualnom razvoju stipendista. Unutar okvira Fondacije Hastor pruža se jedinstvena prilika mladim osobama da pokažu svoje inherentne talente i kvalitete, pri čemu se kontinuiran rad izdvaja kao esencijalna komponenta u ostvarenju misije Fondacije Hastor. Ovaj element je ilustrovan kroz inspirativnu priču o volonterskom radu u Živinicama koju nam prenosi Emina Nukić, mentorica čija nesebična posvećenost volontiranju donosi neprocjenjiv doprinos Fondaciji Hastor.

Emina je stipendistica Fondacije Hastor četiri godine, studentica je II ciklusa studija na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, Odsjek zdravstvenih studija – studij sestrinstva. Njena volonterska grupa srednjoškolaca obuhvaća dvanaest učenika, a škola koju učenici pohađaju je Mješovita srednja škola Živinice. Kako navodi Emina, sa stipendistima Fondacije Hastor nije teško raditi jer su to mlade osobe koje imaju želju za napretkom i učenjem. U kontekstu volontiranja, uvijek se teži integraciji kreativnih aspekata, maštovitih pristupa i doprinosa zajednici, što predstavlja ključni segment volonterskog angažmana. Volontersku grupu u Živinicama čine mladi pojedinci koji šire svoju strast i radnu predanost unutar lokalne zajednice, što rezultira općim dobrobitima za društvo u cjelini.

Mjesec oktobar obilježava se kao Mjesec knjige. Ovaj period je posvećen kulturi pisane riječi i služi kao prilika za promociju čitalačke kulture i njezin pozitivan uticaj na intelektualni i emocionalni razvoj društva. Cilj angažmana je potaknuti razvoj svijesti među pojedincima, naglašavajući važnost knjiga kao izvora znanja i inspiracije. Uzimajući u obzir navedeno, Emina je uz pomoć učenika s kojima volontira odlučila iskoristiti ovomjesečne sastanke i doprinijeti obilježavanju ovog značajnog mjeseca.

Kad se male ruke slože, sve se može… – time se vodi i mentorica Emina pa je kao i svaki prethodni mjesec udružila snage sa svojim učenicima, uspješno privlačeći našu pažnju. Ono što Emina ističe jeste da prilikom pripreme svakog sastanka nastoji saslušati stipendiste ukoliko imaju neke interesantne prijedloge te da ih, ako je to moguće, i ispuni. Obilježavanje Mjeseca knjige bio je jedan od prijedloga, kao i obilježavanje Ružičastog oktobra. Njihov volonterski sastanak sadržavao je aktivnosti poput izrade papirića s lijepim i korisnim citatima, zatim izrada ružičastih vrpci od satenske trake te na samom kraju podjela izrađenog slučajnim prolaznicima. Prilikom podjele vrpci i citata, kratko su razgovarali s građanima o značaju samopregleda, rane dijagnostike, ali i o ljepoti čitanja. Kako mentorica kaže, nada se da su raznovrsnim citatima uspjeli izmamiti osmijehe, baš kao što se i mi nadamo da će ova inspirativna priča postići isto i s našim čitaocima.

Pitali smo Eminu koja je uloga Fondacije Hastor u njenom životu te kako teče njeno dosadašnje iskustvo mentora, a povratne informacije koje smo dobili bile su samo riječi hvale, kako za učenike tako i za samu Fondaciju.

Mali koraci mogu napraviti veliku promjenu, a mi ćemo se truditi da svojim volontiranjem budemo dio pozitivnih promjena, navela je naša Emina. Pored navedenog, ističe da kroz svaku sprovedenu aktivnost nastoje produbiti međusobno poznanstvo jer samo tako se gradi jedna neraskidiva mreža drugarstva.

Pored navedenog, ističe da kroz svaku sprovedenu aktivnost nastoje produbiti međusobno poznanstvo jer samo tako se gradi jedna neraskidiva mreža drugarstva.

Sami čin ulaska u ovu porodicu, kako ona kaže, bio je jedna velika prekretnica njenog života. Uzbuđenje i nestrpljivost nije mogla kriti jer ni sama nije znala šta je to sve čeka na ovom putu. Nije znala da će od jedne mirne i povučene djevojke, uz odgovarajući vjetar u leđa zvan Fondacija Hastor, izrasti u osobu punu borbe i želje da pomogne drugima. Nije znala da je prijateljstva tako lahko sklapati, a danas, zahvaljujući aktivnom volontiranju i zalaganju u Fondaciji, ima prijatelje po cijeloj našoj domovini Bosni i Hercegovini. Prilikom odgovaranja na postavljeno pitanje, dotakla se i finansijske pomoći, za koju kaže da je neizostavan dio kada god spominje ulogu Fondacije Hastor u svom životu. Međutim, ono što je Emini od najvećeg značaja je to što je dobila jedinstvenu priliku da gradi sebe i svoju ličnost na poseban način, da prenosi znanje mlađim članovima kao i da stiče brojna iskustva koja će joj zasigurno biti od koristi.

Za kraj, Emina kaže da je ponosna na svakog svog učenika i svaku volontersku grupu s kojom je radila, a u to zasigurno ne sumnjamo te čvrsto vjerujemo da će ova mentorica nastaviti koračati putem uspjeha.

 

Pripremile: Semina Sadiković i Aida Suljić