Svi koji su postigli velike stvari imali su veliki cilj, fokusirali su pogled prema njemu i kada je bio visok i kada se ponekad činio nemogućim, riječi su dr. Orrisona Swetta Mardena, američkog inspirativnog autora. Priču o ciljevima i uspjesima ovog mjeseca upotpunit ćemo predstavljanjem stipendistice Almedine Mušanović, talentirane studentice četvrte godine Zdravstvenog nutricionizma i dijetetike na Fakultetu zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu.

Rođena je 2001. godine u Sarajevu. Osnovnu školu završila je u Ilijašu, a Srednju medicinsku školu Jezero u Sarajevu. Kroz cijelo školovanje isticala se izuzetnim uspjehom. Do svoje sedamnaeste godine aktivno se i vrlo uspješno bavila atletikom, osvajala je značajna priznanja i medalje na mnogim takmičenjima, ali se, zbog školskih obaveza i ubrzanog životnog tempa, prestala baviti „kraljicom sportova“. Članica je i Udruženja nutricionista BiH u kojem aktivno sarađuje pri realizaciji specijaliziranih projekata koji su i njena primarna oblast obrazovanja, kao i dodatno stručno iskustvo.

Almedina je stipendistica Fondacije Hastor postala u prvim srednjoškolskim danima i od tada aktivno učestvuje u njenom radu i aktivnostima. Za Fondaciju i njene plemenite ciljeve saznala je zahvaljujući maminoj prijateljici te je odlučila prijaviti se na konkurs. Njeno prvo volontiranje bilo je u timu za protokolisanje pošte, a trud, rad i posvećenost donijeli su joj priznanje i istaknutu ulogu u timu. Kako ističe, iskustvo volontiranja na protokolu osiguralo joj je nova znanja i vještine s obzirom na to da na adresu Fondacije Hastor stiže desetine, a nekada i stotine koverata koje je potrebno pregledati i obraditi. Almedina ističe kako je najviše obraduju pisma i molbe za stipendiju jer na taj način ima priliku biti jedna karika u lancu dobra koje Fondacija Hastor svakodnevno čini.

Kao koordinator svog tima Almedina se ističe predanošću i preciznošću u svakom zadatku koji joj je povjeren. Komunikacija sa starijim stipendistima Fondacije odigrala je ključnu ulogu u njenom rastu i razvoju. Oni su bili inicijalna kapisla na njenom putu ka uspjehu.

Potrebno je prihvatiti svoja ograničenja. Kada ih prihvatimo, prekoračimo ih. Ne okrećimo se nazad. Važno je da ono što nas čeka uradimo na najbolji mogući način. Fondacija Hastor bila je ključni faktor koji me podržao i motivirao od srednje škole do fakulteta. Ova stipendija potaknula me je da težim ka ambicioznijim životnim ciljevima, ističe Almedina.

Svakako, kako je i sama istakla, materijalni segment i pomoć koju pruža Fondacija svojim stipendistima nije ono inicijalno. Mnogo veće zadovoljstvo jeste cjelokupna zamisao Fondacije kao jedne velike porodice i istinski altruizam u pomaganju drugim mladim ljudima, prenošenju znanja i umijeća kao i druženju i onom komunikacijskom segmentu koji itekako utječe na razmišljanja i raspoloženje čovjeka kao društvenog bića.

Fondacija Hastor se iz godine u godinu sve više širi i nadograđuje mladim talentima koji su spremni pomoći jedni drugima i međusobno se takmičiti u dobru. Poseban stepen zadovoljstva jeste, ustvari, uopće biti prepoznat kao potencijal, a potom i uključen u različite aktivnosti Fondacije, kao i posebno plemenitog čina – volontiranja. Najljepši segment volontiranja nije samo pomaganje učenicima u izvršavanju školskih obaveza, već i druženje, što me uvijek oraspoloži.

Mladima poručuje da nastoje pred sobom imati jasnu viziju svog života i svjesno raditi na tome da kreiraju i ostvare svoje ciljeve te će već tada biti daleko ispred drugih.

Potrebno je fokusirati se na mogućnosti uspjeha, a ne na potencijalni neuspjeh. Neuspjeh je, ustvari, prilika da naredni put pokušamo mudrije. Svako od nas može doprinijeti da ovaj svijet učinimo boljim mjestom, svako je jedinstven na svoj način. Ne bismo trebali posmatrati pojedince kao superiornije ili bolje od nas već se zajedno trebamo truditi da dostignemo što viši nivo izvrsnosti.

Dakle, vodeći se Almedininom izrekom, uvijek bismo morali imati dugoročne ciljeve kako se ne bismo razočarali u kratkoročne neuspjehe. Želja za uspjehom mora biti veća od straha od neuspjeha. Za postizanje zacrtanih ciljeva potrebno je mnogo rada i truda te ulaganja sebe i svog vremena. Nekada nećemo odmah moći ubrati plodove svoga rada. Nekada ćemo na njih morati pričekati određeni period. Ali, oni su sazreli samo za nas. Nemojmo ih zaboraviti i zanemariti.

Almedina Mušanović inspiracija je za sve nas. Svojim predanim radom i pozitivnim pristupom nastavlja graditi put ka uspjehu. Slijedimo snove, radimo na sebi, preispitujmo, promišljajmo, jer čak i mala skupina promišljenih može promijeniti svijet.

 

Pripremila: Amina Bašić