Rubrika aktivnih mladih prostor je u okviru kojeg svaki mjesec predstavljamo najvrednije stipendiste naše Fondacije. To su oni koji iz dana u dan nastoje svoje vrijeme i energiju uložiti u više ciljeve te na taj način poboljšati sebe i svoje društvo. RAM (radna memorija) je dio računara bez kojeg se njegov rad ne može ni zamisliti. Na isti su način i naši stipendisti, koji pored volonterskog aktivizma u sklopu Fondacije izuzetno marljivo rade i u svojim lokalnim zajednicama, dio bez kojeg naš rad zasigurno ne bi bio isti i zadovoljstvo nam je da ovog puta predstavljamo našu Sevletu Halilović.

Sevleta Halilović dolazi iz Sarajeva i studentica je dugog ciklusa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje je stekla i zvanje bachelora prava. Za trud, zalaganje i uspjeh na spomenutom fakultetu na kraju prvog ciklusa studija ostvarila je najviše univerzitetsko priznanje – Zlatna značka. Premda su njena akademska postignuća vrijedna svake pohvale, Sevletina ambicioznost ne zaustavlja se na njima. Naime, Sevleta je bila aktivna i u projektima nacionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija, gdje je stekla znanje i vještine korisne za njenu pravničku karijeru, ali i generalni rad s različitim društvenim grupama. Rad u nevladinim organizacijama vezao se za pravne teme, a posebno za vulnerabilne skupine, njihova prava i pravni položaj u društvu.

Njen angažman u Fondaciji Hastor započinje u vremenu pandemije korona virusa, kada je volontirala s grupama učenika iz drugih gradova i sredina.

U svijetu koji je bio zaustavljen, kroz svoje volontiranje pronašla sam nešto što sve pokreće – energiju ljudi s kojima sam sarađivala i energiju djece s kojom sam volontirala.

Nešto kasnije pridružila se i redakciji Fondacije, gdje je također upoznala sjajan tim i dodatno razvila svoj stil izražavanja. Ističe kako je njen angažman u Fondaciji, osim humanih djela koji su značajan benefit za društvo, bio i njen lični pokretač i veliko unapređenje.

Vjerujem da svakom ljudskom biću treba ovakav sudar s osjećajima empatije i pripadnosti, s bezuslovnom podrškom i apsolutno čistim altruizmom koji je pokretač cijelog sistema Fondacije.

Iako živimo u svijetu u kojem slobodnog vremena gotovo nemamo ili ga imamo veoma malo i kad ga možemo provoditi potpuno sami i izolirani od svijeta kako bismo napunili baterije za dalji doprinos i angažman, Sevleta je izabrala posvetiti ga porodici i prijateljima, što je još jedna potvrda njene filantropije. Zanimljiva činjenica u vezi s našom Sevletom jeste da se voli baviti poezijom, ali ne u slobodno vrijeme, kako se to inače radi, već posve spontano i neplanirano.

Poezija se ne planira, niti zna za prostorna i vremenska ograničenja.

Oktobar je za Fondaciju Hastor vrijeme kada ponosno oprašta od svojih uspješnih stipendista koji nastavljaju hoditi svojim putem. Jedna od takvih je i Sevleta koja svoj akademski put nastavlja u svojstvu asistentice na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Sevleta je svojim dosadašnjim angažmanom doista pokazala kako za nju ne postoje vremenska i prostorna ograničenja ne samo kad je riječ o njoj samoj, već kad je u pitanju i doprinos zajednici.

 

Pripremila: Aldina Šaljić