Ammar Biser

Nakon okončanja školovanja stipendisti Fondacije Hastor ostaju vezani za Fondaciju kao korijen za svoje drvo. Takvo korijenje teško je pokidati zbog veze koja umije biti izuzetno čvrsta, neraskidiva, ispunjena pozitivnim emocijama i predivnim sjećanjima na period školovanja koji je ostao iza njih. Tako bivši stipendisti Fondacije Hastor njeguju povezanost s Fondacijom koja je nerijetko bila njihov glavni oslonac i podrška u životu. Vrijeme prolazi i ljudi se suočavaju s raznim promjenama i mnoga sjećanja blijede kada se zamijene novim i interesantnijim događajima. Samo jedno u životu svakog stipendiste, ma u kojem životnom dobu bio, ostaje isto – privrženost Fondaciji Hastor. Ovog mjeseca donosimo vam priču našeg bivšeg stipendiste Ammara Bisera.

Ammar Biser bivši je stipendista Fondacije Hastor koji trenutno živi i radi u Sarajevu. Završio je Srednju muzičku školu te Muzičku akademiju u Sarajevu, a stipendista Fondacije Hastor postao je još u prvim generacijama davne 2007. godine.

Ammar je danas zaposlen kao nastavnik gitare u Osnovnoj muzičkoj školi Ilidža, što je, kako nam kaže, oduvijek bila njegova želja i ambicija. Tokom svog studiranja i u Fondaciji Hastor isticao se po svojim izuzetnim muzičkim vještinama koje je nerijetko i nesebično dijelio s drugim stipendistima. Naime, njegov angažman, između ostalog, ogledao se i u tome što je godinama nastupao kao solista prateći određene važne događaje kakvi su: Sarajevo film festival, godišnjice Fondacije Hastor, promocije, koncerti i mnoge druge.

I pored takvog angažmana, zaokupljenosti i manjka slobodnog vremena, Ammar je uvijek znao poredati prioritete koji su ga i doveli na mjesto gdje se danas nalazi. Uvijek je bio odgovoran student obavljajući studentske na fakultetu, ali i volonterske obaveze u Fondaciji Hastor. Njegova priča upravo nam je pokazatelj da se Fondacija Hastor tokom svog postojanja uvijek vodila istom mišlju, misijom i radom i upravo zbog takvog pristupa danas se može pohvaliti ovakvim uspjesima svojih stipendista.

Fondacija Hastor naučila nas je da jedno ne isključuje drugo – možemo biti uspješni i na fakultetu, ali i u vannastavnim aktivnostima. Važno je biti uspješan student, ali je važno biti i dobar čovjek. Štaviše, to je imperativ.

Ammar ističe kako su mu Fondacija Hastor i volontiranje sa stipendistima u mnogome pomogli u poslu kojim se danas bavi. Budući da je godinama bio mentor mlađim stipendistima, savladao je tehnike kako komunicirati s mlađim učenicima, zaokupirati njihovu pažnju, ali i naučiti ih korisnim stvarima. Ammar nam govori kako je u školi u kojoj radi samo nastavio s onim što je radio u Fondaciji – biti mentor, podrška i prijatelj svojim učenicima. Fondacija Hastor mu je, kako kaže, pomogla u razvijanju empatije i mentorskih kompetencija.

Zahvaljujući Fondaciji Hastor naučio sam da biti dobar čovjek ne ovisi o funkciji koju obnašamo. Važno je da budemo prijatelj, pomoć i podrška ma čime se bavili. Dobro ne poznaje nikakvu vrstu ograničenja.

Osim toga, ističe i da mu je iskustvo mentora koje je dobio u Fondaciji Hastor stvorilo posebno iskustvo zbog toga što se nastava u Osnovnoj muzičkoj školi Ilidža odvija individualno. Na kraju, Ammar mladima poručuje da budu autentični, da njeguju prave vrijednosti i kvalitete te budu dobri ljudi, a to je upravo ono na šta nas Fondacija Hastor i podstiče sve vrijeme.

 

Pripremila: Aldina Šaljić