Dobročinstvo ne poznaje ograničenje, ni vremensko ni prostorno, a također se ne zaustavlja jedino na direktnom doprinosu ljudima. Ono može biti i indirektno, što
se često ogleda i u načinu na koji volimo, poštujemo i predstavljamo svoju domovinu. Prema tome, ovog puta predstavljamo vam našu Aminu Bašić, osobu koja je ispunila sve gore navedene kriterije altruiste i filantropa.

Amina Bašić dolazi iz Hadžića, pored Sarajeva. Završila je Prvu bošnjačku gimnaziju, a trenutno pohađa treću godinu studija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu – Odsjek za bosanski, hrvatski i srpski jezik i Odsjek za književnosti naroda Bosne i Hercegovine. Autorica je nekoliko stručnih tekstova iz oblasti filologije i lingvistike te političkih i pravnih nauka koji su objavljeni u printanim i elektronskim časopisima. Njen prvi naučnoistraživački rad iz oblasti diplomatije (NATO integracija) objavljen je u novembru  2022. godine. Isto tako, angažirana je na prevođenju i digitalizaciji zbirke starih rukopisa. Aktivno se bavi i diplomatijom, kao i liderskim, prezentacijskim i retoričkim vještinama te je završila nekoliko obuka iz ovih oblasti. Bila je i moderatorica prezentacija brojnih projekata, a pored toga i predavačica, govornica te učesnica na raznim konferencijama.

Svoj volonterski angažman započela je u radu s učenicima, a u vezi s tim ističe kako je upravo taj rad s mladim stipendistima bio neprocjenjivo iskustvo u profesionalnom smislu – odlična priprema za njeno buduće zanimanje: profesorski poziv. Shodno tome, naglašava bitnost zajednice kao vrlo važan faktor koji utječe na razvoj ličnosti svake osobe:

Stvoreni smo da funkcioniramo zajedno i u zajednici, jer kao individue vrlo teško ostvarujemo značajnije napretke u društvu.

Amina je u mjesecu oktobru ove godine boravila u Narodnoj Republici Kini, u provinciji Fujian, i bila predstavnica Bosne i Hercegovine na omladinskom kampu Northeast Asia Youth Camp on Sustainable Development 2023 Fujian. Kanita Hamzić i Amina Bašić bile su ujedno i jedine predstavnice iz Evrope.

Cilj Kampa bio je upoznavanje s različitim privrednim potencijalima gradova Xiamena, Wuyishana i Fuzhoa, obilazak kompanija čiji su glavni okviri poslovanja zasnovani na principu održivog razvoja. Posjete su bile popraćene sastancima i predavanjima s tim u vezi. Uz diplomatske aktivnosti Amina je imala priliku
upoznati se s bogatom kineskom kulturom, umjetnošću, historijom, književnošću te diplomatskim kontinuitetom navedenih gradova.

Premda se Amina pokazala kao prava prijateljica, mentorica i fi lantrop, ona svoje vještine pokazuje volontirajući kao lektorica u okviru Fondacije Hastor. Amina ne krije svoje zadovoljstvo što na čitaoce Newslettera Fondacije Hastor može prenijeti znanje koje stječe na Odsjeku za bosanski, hrvatski i srpski jezik i na Odsjeku za književnosti naroda Bosne i Hercegovine:

Moram kazati da sam izuzetno ponosna što imam priliku i u praksi primijeniti sve ono što učimo na studiju i za šta se osposobljavamo. Lektorski posao veoma je zahtjevan, ali simultano osjećam ogromno zadovoljstvo što baš u tom spektru mogu doprinijeti radu Fondacije.

Na kraju, Amina poručuje mladima i svim ostalim koji u jednom momentu svog života budu ovo čitali da rade na sebi – iznova i iznova – da teže onom cjeloživotnom učenju, brane svoje stavove hrabro i jako te uvijek budu dostojanstveni. Borba se, nažalost, ne završava preko noći, sveprisutna je i neizbježna, ali je i jedini put do istine i pravde.

Pripremila: Aldina Šaljić