Iako su kalendarski uveliko zima i niske temperature, redakcijski tim Fondacije Hastor posebnošću ovomjesečnog Newslettera unijet će toplinu u srca čitatelja. Pored
ostalih rubrika, dolazeći na sredinu našeg Newslettera, da bismo zaintrigirali vašu maštu, ali i probudili vaše emocije i motivaciju, donosimo priču još jedne naše alumnistice. Svi ste već uveliko upoznati s činjenicom da je Fondacija Hastor porodica i da se njeno djelovanje u stipendistima osjeti i godinama nakon završetka stipendiranja. Fondacija Hastor i njeni stipendisti najposebnijim i najčvršćim korijenima ostaju vezani kroz cijeli život, a ono što stipendisti nauče kroz godine
volontiranja primjenjuju u struci, poslu i osnovnim životnim postulatima. Nakon što čujemo priče iz njihovog sadašnjega života, primjećujemo da ono što radimo u Fondaciji ima neprocjenjivu i neobjašnjivu vrijednost. Upravo to pruža nam još veći entuzijazam za dalji rad i napredak. Za kraj uspješne godine, donosimo vam priču Sanele Avdibegović. Sudbina zaista piše čudne priče. Baš takva je i njena.

Sanela je živjela u Foči, gdje je završila prvi i drugi razred osnovne škole. Ipak, nemili događaji prekinuli su mirno djetinjstvo i početak školovanja te zbog ratnih dešavanja biva prinuđena da se odseli iz svog rodnog grada. Početkom rata preselila se u Goražde, gdje živi i radi i danas.

Nakon završetka srednje škole upisala je Ekonomski fakultet u Sarajevu. Tvrdi da je uvijek imala vrstu povezanosti s brojevima, odnosno računanjem i ističe da je oduvijek uživala u sabiranju i oduzimanju. Trenutno obavlja posao referentice za administrativno-finansijske i računovodstvene poslove u Srednjoj tehničkoj školi „Hasib Hadžović“ u Goraždu.

Na početku svoje karijere imala je mnoštvo prilika okušati se u novim stvarima te dobiti različite uloge u istoj ustanovi u kojoj trenutno radi. Prvenstveno je počela s radom u sekretarijatu škole, a nakon toga postaje predsjednica Sindikalne organizacije, članica Kantonalnog odbora te privremeno obnaša funkciju direktorice u periodu od šest mjeseci. Također, imala je priliku biti na vrlo odgovornoj poziciji – poziciji direktorice Direkcije za ceste Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Sanela se s radošću sjeća vremena kada je bila stipendistica Fondacije Hastor. Za Fondaciju je saznala zahvaljujući svome prijatelju. Njen dolazak u porodicu Fondacije
bio je davne 2006. godine, kada je postala jedna od prvih stipendistica. Danas je Sanela veoma uspješna i ostvarena žena.

Svi naši alumnisti većinom izdvajaju jednu stvar koja im je posebno značajna iz perioda njihovog volontiranja u sklopu Fondacije Hastor, a to je činjenica da su izgradili
posebna prijateljstva koja traju sve do danas.

Sanela nije krila kako joj je Fondacija uveliko pomogla u radu na sebi, težnji ka ostvarenju ciljeva te osnaživanju njene ličnosti. Naime, Fondacija je bila prostor u kojem je Sanela postala otvorenija i hrabrija. Prije nego što je počela volontirati u sklopu Fondacije, bila je povučena i nesigurna u sebe. Osobe s kojima je dolazila u kontakt kroz Fondaciju Hastor pomogle su joj da se suoči sa svojim strahovima.

Tokom rata Sanela je, nažalost, ostala bez roditelja i sve što se kasnije dešavalo uveliko je utjecalo na nju. Povlačila se u sebe kako bi se zaštitila i tako stvorila svoj svijet u kojem je sigurna.

Svoje volontiranje u Fondaciji pretežno je provodila s djecom iako je jedan dio vremena dolazila i volontirala u sklopu administracije u kancelariji Fondacije Hastor. S radošću se sjeća mjesečnih sastanaka koje je imala sa srednjoškolcima iz Goražda. Njih izdvaja kao posebno iskustvo i kao nešto što bi preporučila da svi trenutni stipendisti iskuse. Za kraj, poželjela je i direktno se obratiti svima nama i poslati motivirajuću poruku:

Vjerujte u sebe! Iskoristite to što vam nudi Fondacija Hastor – jedinstvena je. Obično kada dobijete stipendiju od drugih organizacija, nemate obavezu volontiranja, ali upravo to volontiranje u sklopu Fondacije Hastor uči nas da budemo društveno odgovorni, empatični te kako sitnica koju učinimo da bismo nekome pomogli može promijeniti nečiji život.

Iznimno dirnuti ovom pričom ponovo smo se vratili na razmišljanja o onome što se želi postići kroz volontiranje i povezanost Fondacije s njenim stipendistima. Fondacija Hastor želi svojim radom podržati i osnažiti djecu i mlade, a kada dobijemo povratne informacije od naših bivših i sadašnjih stipendista, kao što je ova Sanelina, znamo da smo na dobrom putu ka ostvarenju svojih ciljeva.

Pripremila: Hana Hajrić