Januar je mjesec početka mnogih velikih stvari koje nas čekaju u godini koja je pred nama! Kao i svaki put do sada, Fondacija Hastor u novu godinu ulazi s novim ambicijama, planovima, ciljevima, ali i novim stipendistima koji će proširiti našu mnogobrojnu porodicu i unijeti osvježenje gradeći nova prijateljstva. Shodno tome, u subotu, 20. januara tekuće godine, održan je, sada već tradicionalni, sastanak s novim studentima stipendistima Fondacije Hastor. Cilj sastanka bio je da se novi stipendisti upoznaju međusobno, ali i da se upoznaju s konceptom volontiranja i volonterskim angažmanima u okviru Fondacije Hastor.

Dobrodošlicu svim studentima poželjele su direktorica Fondacije Hastor Lejla Đonlagić i koordinatorica Odjela za obrazovanje i razvoj Emra Kulo-Begić. Na samom početku sastanka novi stipendisti su se međusobno upoznali, jer je Fondacija Hastor uvijek bila mjesto širenja poznanstava i upoznavanja novih prijatelja. Nakon toga, direktorica je nove stipendiste upoznala s misijom, vizijom i značajem Fondacije Hastor koja na prostorima Bosne i Hercegovine skoro 18 godina pruža dugoročnu finansijsku i mentorsku podršku djeci i mladima te na taj način daje doprinos izgradnji prosperitetnijeg bh. društva.

Kao glavni postulat Fondacije Hastor, direktorica je predstavila značaj volonterskog procesa koji je prethodnih godina doveden na veoma visok nivo. Skrenula je pažnju na to da je cilj volonterskih sati koji se sprovode svakog mjeseca da se u stipendistima pobude najljepše ljudske osobine: empatija, osjećaj pripadnosti zajednici, marljivost i humanost te da se stipendistima pruži  prilika da se usavršavaju i stječu znanja i vještine koje ih čine kompetitivnijim na tržištu rada.

Novim stipendistima Fondacije Hastor održana je i obuka koju je vodila Irma Lipovac, dugogodišnja stipendistica koja kao mentorica koordinatorica pomaže stipendistima da što kvalitetnije izvršavaju svoje volonterske aktivnosti. Kako bi nove stipendiste što bolje pripremila za buduće volonterske aktivnosti, Irma je predstavila kako to izgleda volontiranje u Fondaciji Hastor s gledišta jednog studenta. Irma je, kao neko ko već godinama volontira u okviru Fondacije, svoje znanje prenijela na nove stipendiste i govorila im o načinima kako da što bolje i kreativnije volontiraju s učenicima stipendistima, podijelila s njima vještine i savjete te govorila o pedagoškim pristupima u toku volonterskih sastanaka, ali i instruktivne nastave. Novi stipendisti na ovaj način uspjeli su doživjeti duh Fondacije Hastor, upoznati koncept rada i volontiranja kako bi na što bolji i efektniji način obavljali volonterske aktivnosti koje ih čekaju.

Neskromno možemo reći da stipendisti nisu krili svoje oduševljenje što su upravo oni dobili priliku da budu dio Fondacije Hastor i tu ostave svoje tragove. Stipendista Nermin Osmanović istakao je:

Uzbuđen sam zbog predstojećih aktivnosti, ali i svega drugog što će mi predstavljati nove izazove i nove prilike za učenje. Također, smatram da je velika čast biti dio svega što je povezano s Fondacijom Hastor i da je to jedna velika odgovornost koju ozbiljno i odlučno prihvatam.

Izuzetno smo sretni i ponosni što smo postali bogatiji za još jednu grupu vrijednih mladih ljudi koji će zasigurno svojim radom i trudom ostaviti trag u Fondaciji, ali i društvu i okruženju u kojem djeluju. Fondacija Hastor svakim danom raste i ispunjava svoju viziju te po ko zna koji put piše pozitivne priče u bosanskohercegovačkom društvu.

 

Pripremila: Begić Adelisa