Volonterski angažman ima posebno mjesto u djelovanju Fondacije Hastor. Volontirajući kreiramo promjene u društvu, ali i u nama samima. Svi stipendisti Fondacije posebno ističu da je iskustvo koje stječu prilikom volonterskih aktivnosti od izuzetnog značaja za njihov budući poslovni uspjeh. Bosna i Hercegovina mjesto je gdje se mladi ljudi trude istaći svojim postignućima i doprinosima zajednici i na taj način stvoriti ljepše društvo za sve nas. Jedna od takvih mladih osoba koja od malih nogu ispunjava sve ovo što smo gore naveli jeste stipendistica Lejla Bolukbaši.

U velikoj porodici Fondacije Hastor Lejla je već dvije godine. Učenica je devetog razreda „Prve osnovne škole“, Ilidža. Svojom snažnom predanošću učenju, istraživanju i volontiranju Lejla, još kao učenica, predstavlja izvor inspiracije za sve nas. Ona pokazuje iznimnu težnju postizanju vrhunskih rezultata. Njena strast prema znanju ne poznaje granice, a oni koji je poznaju hvale je zbog truda koji ulaže u sve što radi. Lejlu krase osobine poput odgovornosti, samopouzdanja, susretljivosti te oduvijek stremi ka visokim ciljevima. Pored izuzetnog uspjeha u okviru nastavnih predmeta u školi, Lejla se ističe i u okvirima takmičenja koja prelaze nivo škole. Naime, dosad je učestvovala na kantonalnim takmičenjima iz turskog jezika, a trenutno je zaokupljena pripremama za buduća kantonalna takmičenja koja ju čekaju.

Osim gore navedenih aktivnosti, Lejla je već pet godina aktivna članica muzičkog hora u svojoj školi. Učestvuje na raznim manifestacijama – obilježavanjima općinskih i državnih praznika. Treba spomenuti i to da joj nije strana ni izloženost medijskoj pažnji jer je već nekoliko puta učestvovala u televizijskim i radijskim

emisijama. Tu se posebno spominju njeni nastupi na Face televiziji i na Radiju Bir. S ponosom se prisjeća tih događaja i kaže da su joj to posebno draga iskustva.

Volontersko angažiranje u sklopu različitih organizacija pokazuje njenu duboku predanost dobrobiti zajednice. Bilo da je riječ o organiziranju humanitarnih događanja ili poticanju vršnjaka na djelovanje, Lejla je postala simbol volonterke u svom okruženju. Ovdje bismo se ponovo trebali prisjetiti na to da je Lejla učenica devetog razreda!

Ako ste pomislili da je to sve i da jedna djevojčica devetog razreda ima već i previše aktivnosti, prevarili ste se, jer volonteri poput Lejle ne moraju nužno imati vremena – oni imaju srce. Lejla se ističe i kroz humanitarni rad. Kao volonterka u sklopu škole učestvovala je u prikupljanju novca za djecu Palestine. Kaže da volontiranje za nju predstavlja nesebičan doprinos zajednici:

Kroz volontiranje pojedinci stječu nove vještine, grade zajedništvo te imaju priliku pozitivno utjecati na društvo, a empatija je ključni element koji volontere motivira da aktivno doprinose dobrobiti drugih i čini njihovo volontersko iskustvo iznimno značajnim.

Naša stipendistica posebno ističe zahvalnost Fondaciji. Stipendija joj olakšava školske troškove te joj pruža podršku na putu ostvarivanja snova o završetku gimnazije i daljnjem studiranju. Ona se osvrnula i na to šta za nju predstavlja volontiranje u raznim projektima, uključujući aktivnosti Fondacije Hastor:

Za mene to predstavlja ne samo priliku za lijepo druženje već i izvor neprocjenjivog iskustva koje će mi biti od pomoći u budućnosti. Za mene Fondacija Hastor nije samo finansijska podrška, već i ključni faktor prema budućem uspjehu.

Lejla Bolukbaši s pravom zaslužuje priznanje i podršku zajednice jer svojim primjerom pokazuje da se predanošću, radom i zalaganjem može utjecati na svijet oko nas. Aktivno učestvovanje mladih u volonterskim projektima ne samo da gradi njihove vještine i samopouzdanje već ih i osnažuje da prepoznaju važnost društvene odgovornosti.

Posebno ističemo to kako Lejla svojim primjerom želi potaknuti sve mlade da pronađu svoju strast i pridruže se volonterskim aktivnostima. Poručuje nam da nema boljeg načina da se osjetimo korisnim i ostavimo pozitivan trag u svijetu oko sebe. Nada se da će i drugi pronaći radost u volontiranju kao što ju je i ona pronašla. Lejli želimo da i dalje nastavi raditi stvari za opće dobro i na taj način pozitivno mijenjati svijet. Nadamo se i da ćemo inspirirani njenom pričom i sami početi unositi pozitivne promjene u naše živote.