Da li znate da inspirativne i uspješne priče iz Fondacije Hastor ne poznaju granice? Dokazat ćemo vam to i u novoj sezoni Podcasta Fondacije Hastor u kojoj ćemo nastaviti s predstavljanjem naših bivših i trenutnih stipendista čija znanja, talenti, mnogobrojne vještine i pozitivna energija osvajaju cijeli svijet i donose uspjeh u Bosnu i Hercegovinu.

Alem Merdić, alumnista Fondacije Hastor, dokaz je da obrazovanje uistinu pobjeđuje i da prave vrijednosti uvijek pronađu svoj put. Naš doktor ekonomskih nauka, kroz gostovanje u Podcastu, između ostalog, govorio je o obrazovnom sistemu i nužnim promjenama koje će ojačati buduće lidere Bosne i Hercegovine.

„S rezervom uzimam odgovor da nam fali prakse u obrazovanju, jer vidite, ne možete reći ‘fali nam prakse’, bez da znamo koje prakse, u kojim oblastima. Postoje discipline u kojima je ona važna i u kojima nije važna. Ja mislim da je ovdje to jedan širi društveni problem, koji s jedne strane mora da uključi tržište rada, s druge strane mora da uključi obrazovne institucije i nosioce vlasti kao moderatore u cijelom tom procesu koji će uokviriti zakonski okvir.“

Prisjećajući se početaka i ranih godina fakultetskog obrazovanja, Alem ističe da je uvijek svoje profesore vidio kao svoje najveće uzore, čak i onda kada nisu reagovali u skladu s njegovim željama. No, danas, kada je on iza katedre, uočava koliko je izazovno raditi s mladim ljudima.

„Jako je teško raditi s mladim ljudima danas. Živimo u vremenu kada nam se servira instant uspjeh, servira se neko blagostanje. Naravno, nisu svi u prilici da to ostvare i onda, na neki način, traže odmah poslije srednje škole da krenu da kreiraju novac, dohodak, da bi mogli da sebi priušte ono što je prihvatljivo na društvenim mrežama.“

Ipak, koliko god prepreka da se pojavi pred njim, naš gost ih uspješno prevazilazi i zasluženo nosi epitet „inspiracija“. On je danas poznat kao inspiracija i uzor svojim studentima, a isto je činio i kroz angažman u Fondaciji Hastor gdje je ostavio neizbrisiv trag.

Cijeli razgovor je dostupan na linku ispod.