Fondacija Hastor satkana je od mnogih uspomena koje njeni stipendisti nižu još od 2006. godine. Najveći dio tih uspomena predstavljaju mjesečna volontiranja kojima se ostvaruju brojne prednosti kako za stipendiste tako i za cjelokupnu priču Fondacije Hastor. U rubrici Stipendista/ica mjeseca težimo istaknuti pojedince među našim volonterima koji nesebičnom predanošću značajno doprinose postizanju naših ciljeva i svakodnevno bogate našu zajednicu. U nastavku vam donosimo priču stipendistice Irme Lipovac koja je, kako naglašava, svojim volonterskim angažmanom, trudom i željom uspjela izgraditi svoju ličnost onako kako je oduvijek željela, a zbog svog nesebičnog zalaganja ponijela je titulu Stipendistice mjeseca.

Irma Lipovac dolazi iz Konjica. U svom rodnom gradu završila je osnovnu školu, dok je srednjoškolsko obrazovanje nastavila u Drugoj gimnaziji Mostar, na matematičko-informatičkom smjeru. Irma ističe da od samog djetinjstva gaji ljubav prema tehničkim i prirodnim naukama te da je završetkom srednje škole znala da je njena sljedeća destinacija Elektrotehnički fakultet u Sarajevu. Trenutno je studentica druge godine na Odsjeku za automatiku i elektroniku. Naša Irma za Fondaciju Hastor saznala je prije šest godina od svojih prijatelja koji su već tada bili stipendisti.

Kada sam čula o misiji i ideji Fondacije Hastor, shvatila sam da želim postati njen član, tako da sam, još kao učenica prvog razreda srednje škole, dobila svoju prvu stipendiju, ali i priliku da se bavim volonterskim radom i da dio svog vremena ulažem u to da pomažem svojoj zajednici i ljudima koji u njoj žive, navodi Irma.

Na samom početku Irma je bila učenica koja je imala svoje mentore, međutim, dolaskom na fakultet, otvorilo se i jedno novo poglavlje za nju – uloga mentora. Kako kaže, voljela je rad s učenicima i trudila se motivirati ih da uvijek budu spremni na rad, da nauče adekvatno organizirati svoje vrijeme i da se trude biti najbolja verzija sebe, jer su upravo to osobine pobjednika, ali i ono čemu nas Fondacija Hastor uči. S obzirom na to da se istakla u svom mentorskom radu s mlađim učenicima, Irma danas volontira kao mentor coordinator pomažući ostalim mentorima da što bolje pripreme i implementiraju svoje volonterske aktivnosti i tako budu što bolji mentori svojim učenicima.

Biti član jedne velike organizacije i porodice kao što je ova fondacija za mene je svakako mnogo lijepo iskustvo. Ono što uvijek naglašavam kao meni najdražu stranu Fondacije Hastor jeste to što učenicima i studentima pruža prilike za stjecanje novih iskustava i upoznavanje novih prijatelja, kaže Irma, i dodaje da je u toku svog volontiranja i sama stekla mnoga prijateljstva koja iz dana u dan postaju sve značajnija za nju.

Također, volontiranje u Fondaciji naučilo ju je da probleme i poteškoće društva u kojem se nalazi ne treba zanemarivati niti ignorirati, već da ih uvijek pokušava rješavati, a upravo time je Fondacija oplemenila njenu ličnost i učinila je produktivnijom i samostalnijom osobom.
Stipendisti Fondacije Hastor svojim aktivnostima u vidu volontiranja, svakodnevno imaju na umu da oni suptilni i najsitniji znaci pažnje upućeni drugoj osobi mogu popraviti nečiji dan ili preokrenuti život, kao što se u jednom citatu kaže: volontiranje nije samo čin dobrote, već i put ka otkrivanju vlastitog srca i snage.

Naša Irma uspješno je opravdala svoju titulu ovomjesečne stipendistice mjeseca te smo ustanovili da njen nepokolebljiv duh i želja za promjenom svijeta nabolje čine njeno volontiranje još učinkovitijim i posebnijim.
Za kraj, poslala je jednu poruku svim našim trenutnim, ali i budućim stipendistima:

Ono što bih željela poručiti svim stipendistima jeste to da uvijek odvažno koračaju putevima koje su odabrali za sebe. Neka se ne boje mogućih padova i poraza i neka poslije svake prepreke ustanu još jači, hrabriji i spremniji. I naravno, treba da znaju da se na Fondaciju uvijek mogu osloniti jer prijatelji su jedni drugima najveća podrška, a to je nama Fondacija – pravi prijatelj i oslonac.

 

Pripremila: Aida Suljić