Ovog mjeseca upoznajte našu alumnisticu Nihadu Šehagić – nositeljicu promjena i pozitivne energije u zajednici. Nihada Šehagić diplomirana je inženjerka medicinsko-laboratorijske dijagnostike. Svoj put gradila je istrajnošću i upornošću vrlo posvećeno. Rođena je u Bugojnu, a danas živi i radi u Zenici, gdje već sedam godina doprinosi medicinskom sektoru u Kantonalnoj bolnici Zenica. Nihada je svoje obrazovanje započela u Bugojnu, a 2008. godine upisala je Fakultet zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu. Na spomenutom fakultetu dolazi do zvanja magistrice medicinsko-laboratorijske dijagnostike.

Nakon višegodišnjeg angažmana u privatnom sektoru, Nihada je pronašla svoje mjesto u Kantonalnoj bolnici Zenica 2016. godine. Od tada neprestano doprinosi poboljšanju medicinskog sektora i pružanju vrhunskih usluga pacijentima. No, Nihadin doprinos zajednici ne ogleda se samo u njenom zanimanju unutar bolničkih zidova s obzirom na to da je bila i aktivna volonterka i stipendistica Fondacije Hastor dugi niz godina. Još tada je, kako ističe, prepoznala važnost mentorstva i volontiranja, posebno kroz pružanje podrške mladima. Kroz Fondaciju Hastor volontirala je kao mentor grupi od deset učenika iz srednjih medicinskih i zubotehničkih škola te im pružala podršku kroz različite aktivnosti. Kroz volontiranje sa srednjoškolcima često je organizirala jednomjesečne radionice na temu njihove struke koju je i sama dobro poznavala i istinski voljela te im je na taj način pružala pomoć u savladavanju školskog gradiva. Njena predanost volontiranju kristalno se ogledala u poboljšanom školskom uspjehu mlađih stipendista.

Postala sam volonterka i stipendistica Fondacije Hastor davne 2011. godine, a za nju sam saznala zahvaljujući prijateljici tokom studija u Sarajevu. Kroz stečena iskustva i volontiranje u Fondaciji dodatno sam razvijala empatiju u sebi i naučila da se dobročinstvo prema drugima uvijek čovjeku vrati i kad se i najmanje nada.

Uspješno je završila Program razvoj pripravnika Fondacije Hastor kroz sedamnaest modula: Sistem kvaliteta i kodeks poslovnog ponašanja, Pisanje CV-a i motivacionog pisma, Komunikacijske vještine, Upravljanje ljudskim resursima, Osnove prodaje i odnos s kupcima, Pravni odnosi, Korporativne komunikacije, Osnove poslovnog prava, Pregovaračke vještine, Prezentacijske vještine, Tim i timski rad, Osnove marketinga, Osnove finansija, Osnove kancelarijskog poslovanja, Osnove menadžmenta, Osnove računovodstva i Uloga IT-a u poslovnom procesu. Većina ovih vještina i danas joj mnogo pomažu u svakodnevnom radu i općenito doprinose uspješnom poslovnom životu zbog čega će uvijek biti zahvalna Fondaciji Hastor.

Zaokupljena preciznošću u medicinsko-laboratorijskoj dijagnostici i posvećena podršci mladima kroz volontiranje, Nihada Šehagić iz Zenice predstavlja inspirativan primjer uspješne žene koja istovremeno gradi karijeru i širi pozitivan utjecaj u zajednici. Angažirane mlade žene poput Nihade predstavljaju izuzetne uzore u današnjem društvu. Njihova stručnost, predanost i humanitarni rad ne samo da doprinose profesionalnom sektoru već i inspirišu druge mlade da slijede njihov put. Njihove price podsjetnik su da mladi imaju snagu i potencijal ostvariti značajan doprinos društvu kroz spoj stručnosti, rada i društvene odgovornosti.
Pored profesionalnog života, ova inženjerka također pronalazi zadovoljstvo u pravljenju kolača i slatkiša u slobodno vrijeme. To joj pruža priliku da bude kreativna te da provede kvalitetno vrijeme u krugu porodice. Na samom kraju, Nihada šalje poruku sadašnjim stipendistima i studentima:

Uspjehom smatrajte zadovoljstvo stanjem sopstvenog uma. Slobodan čovjek je samo onaj koji je slobodnog uma. Mentalno stanje pojedinca početna je tačka za ostvarivanje svih životnih uspjeha – i na ličnom i na kolektivnom nivou.