Fondacija Hastor je u januaru 2024. godine, u cilju pružanja podrške što većem broju mladih ljudi kojima je obrazovanje imperativ, pored redovnog, prvi put raspisala i Konkurs za nadarene/talentovane učenike osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini. Obilježavajući punoljetstvo postojanja, ovoga puta napravljen je iskorak u mnogim segmentima, a jedan od najznačajnijih svakako je i objavljivanje spomenutog konkursa na koji je pristiglo blizu 2.500 prijava.

Po završetku konkursne procedure, pravo na stipendiranje ostvarili su najuspješniji učenici s kojima je 30. marta tekuće godine održan sastanak i potpisani prvi ugovori o stipendiranju. Na sastanku je direktorica Fondacije Hastor Lejla Đonlagić predstavila dosadašnje djelovanje, misiju i ciljeve Fondacije Hastor, ali i njen dugogodišnji pozitivan utjecaj na bosanskohercegovačko društvo. Direktorica Đonlagić nove stipendiste upoznala je i s programom volontiranja i njihovim budućim volonterskim angažmanom u okviru Fondacije Hastor i predstavila koristi istog kako za njih same tako i za zajednice u kojima žive. Novim stipendistima detaljno je izložen i program stipendiranja i pažljivo su upoznati s budućim pravima i obavezama koje će imati kao stipendisti Fondacije Hastor.

Mnogi od njih iskazali su zadovoljstvo i ponos zbog činjenice da su postali stipendisti, a pozitivne impresije našle su se i kod roditelja koji su istakli zahvalnost s obzirom na to da je Fondacija Hastor pružila priliku nadarenim učenicima da nastave marljivo raditi i učiti i biti bolji u onom što rade:

Želim da zahvalim Fondaciji Hastor na stipendiji. Pošto je Jovan postao stipendista ove fondacije, ja kao roditelj osjećam ponos i sreću što će imati priliku rasti, sazrijevati i graditi prijateljstva uz druge uspješne i vrijedne stipendiste. Fondacija Hastor misli na našu djecu, nagrađuje ih za njihov trud, dosad one koji su u težoj finansijskoj situaciji, a sada, evo, i one koji su dobri sportisti, učenici i umjetnici. Budućnost je u našoj djeci i trebalo bi više ovakvih fondacija u BiH, kazala je Radosna Sladoje, majka našeg stipendiste Jovana.

Po našem Konkursu za nadarene/talentovane učenike/ce pravo na stipendiranje ostvarilo je ukupno 93 učenika s područja cijele Bosne i Hercegovine i sa zadovoljstvom naglašavamo da je kroz novi program podrške Fondacije Hastor pažnja usmjerena i na nadarene i talentovane učenike koji postižu izvanredne rezultate na različitim poljima kako nastavnih tako i vannastavnih aktivnosti. Na ovaj način Fondacija Hastor je još jedanput uspješno ostvarila svoj cilj pružanja prilika učenicima koji predano rade na svom obrazovanju kako bi izgradili bolju i perspektivniju budućnost, ali i pozitivno okruženje za sve nas.

Naš novi stipendista Haris Halilović kazao nam je šta za njega znači to što je postao dio Fondacije Hastor i kako vidi njenu ulogu u svojoj budućnosti:

Veoma sam sretan što sam postao jedan od mnogobrojnih dobitnika vaše vrijedne stipendije. Vjerujem da ću imati priliku upoznati vaše brojne volontere, stipendiste, i da ću kroz aktivan zajednički volonterski rad unaprijediti svoje organizacione sposobnosti i postati vrijedan član Fondacije Hastor te ličnim primjerom dati svoj doprinos u radu lokalne zajednice.

Ni naša nova stipendistica Iman Škrebo nije krila oduševljenje i zahvalnost zbog činjenice da ima priliku razvijati se u okviru Fondacije Hastor:

Biti stipendista Fondacije Hastor za mene znači priliku za akademski i lični razvoj, bolji pristup znanju i mentorstvu koje će mi pomoći da ostvarim svoje profesionalne ciljeve. Vidim svoju ulogu unutar Fondacije kao aktivnog člana zajednice, spremnog da doprinese svojim idejama i radom ostvarenju misije Fondacije u podržavanju obrazovanja i razvoja mladih talenata. Ova stipendija predstavlja ne samo priznanje za moj dosadašnji rad već i odgovornost da se kontinuirano usavršavam i doprinosim društvu u kojem živim.

Važno je naglasiti da raspisivanjem Konkursa za nadarene/talentovane učenike nisu zanemareni učenici iz porodica težeg socio-ekonomskog stanja, kojima Fondacije Hastor već dugi niz godina pruža podršku. Početkom školske 2023/2024. godine potpisali smo ugovore s blizu 400 osnovaca i srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine, primljenih po našem redovnom konkurs, a trenutno je u toku konkursna procedura za odabir učenika koje ćemo stipendirati u narednoj, 2024/25. školskoj godini.

Izuzetno smo ponosni na činjenicu da se zajednica Fondacije Hastor svakodnevno širi, ali i na rezultate i uspjehe koje naši stipendisti postižu. Naša misija iz dana u dan postaje realnost, a naši stipendisti godinama već odrastaju uz nas i postaju zreli, odgovorni i obrazovani ljudi.

Svim našim novim stipendistima želimo toplu dobrodošlicu uz želju da nastave postizati još veće i značajnije uspjehe koje ćemo sa zadovoljstvom podržati.

 

Pripremila: Adelisa Begić