Rubrika aktivnih mladih predstavlja odjeljak našeg Newslettera za koji rado biramo price naših najuspješnijih stipendista. Pred nama je uvijek veoma težak zadatak jer svi uspjesi naših stipendista neiscrpan su izvor motivacije kako za naše stipendiste tako i za sve druge naše čitatelje. Ovaj mjesec imamo čast i zadovoljstvo predstaviti našu stipendisticu Venesu Karić koja dolazi iz Zenice, gdje je završila svoje osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Trenutno je studentica Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu, gdje pohađa četvrtu godinu Fakulteta za edukaciju i humanističke nauke – smjer Digitalne komunikacije i odnosi s javnošću. U nastavku imate priliku čitati o Venesinom putu ka uspjehu i ulozi Fondacije Hastor na istom.

Kroz razgovor s Venesom shvatili smo da mladi ljudi poput nje svoje vrijeme itekako cijene i iskorištavaju na najbolji mogući način. Za Venesu slobodno vrijeme i produktivnost znače uloženo vrijeme u kvalitetne segmente života koji će je inspirisati, ispuniti i dovesti na višu stepenicu. Svoje znanje i pozitivne promjene Venesa nastoji staviti na raspolaganje cjelokupnoj zajednici, a Fondaciju Hastor vidi kao prostor koji joj to omogućava na različite načine. Trenutno volontira kao vođa tima za društvene mreže te ističe kako je kroz ovaj vid volontiranja razvijala svoje komunikacijske I liderske vještine, a pri tome je još kao studentica imala priliku praktično koristiti svoje znanje. Volonterska iskustva značajno su obilježila Venesin životni put te o njima sa zadovoljstvom govori:

Svoje prvo volontersko iskustvo stekla sam u četvrtom razredu srednje škole, kada sam postala članica internacionalne nevladine omladinske organizacije AIESEC. Kasnije sam počela dodatno istraživati prilike u svojoj okolini pa sam tako imala priliku biti dijelom različitih nevladinih organizacija kao što su PRONI Centar za omladinski razvoj, Rotaract klub, gdje sam obnašala i ulogu predsjednice, i Erasmus Student Network. Kao posebno volontersko iskustvo izdvajam i svoj angažman u okviru Fondacije Hastor, gdje sam imala priliku steći brojne vještine i iskoristiti svoje znanje stečeno na fakultetu.

Pored spomenutih iskustava, pohađala je i programe neformalnog obrazovanja poput SHL Akademije za mlade lidere u civilnom društvu, AFW Akademije političke pismenosti mladih u BiH te obuke za pisanje BOLD projekata. Bila je i jedna od dobitnica BOLD granta, zahvaljujući kojem će u maju ove godine realizirati projekt „CareerLeap Summit“. U slobodno vrijeme Venesa se bavi plesom, a okušala se u brojnim disciplinama poput klasičnog plesa, modernog plesa, karakternog baleta, latina i društvenih plesova. Bila je i članica baletnog ansambla ArsCentra u Zenici.

Uz sve navedeno, Venesa je u prethodne dvije godine iskoristila prilike Erasmus programa posjetivši Češku, Njemačku, Mađarsku i druge zemlje Evrope. Trenutno je učesnica i jedna od dvoje predstavnika Bosne i Hercegovine u obuci za lidere interkulturalnih razmjena. Ovaj program realiziraju OFAJ i VCV, a završni modul održat će se u maju ove godine u Srbiji. S obzirom na pozitivna iskustva kroz prethodno navedene aktivnosti, Venesa ističe kako je s vremenom postala otvorenija, pristupačnija i veoma samouvjerena osoba i kako su tome velikim dijelom doprinosile i njene volonterske aktivnosti u okviru Fondacije Hastor gdje je imala mogućnost i priliku naći se pred različitim izazovima I naučiti kako ih prevazići. Naučila je njegovati različitosti, ne odustajati pred izazovima I prvim preprekama i ne plašiti se upuštanja u nove avanture.

Našim ostalim stipendistima, ali i svim mladim ljudima Venesa poručuje da iskoriste benefite volontiranja koje predstavlja idealnu priliku za mlade ljude, a ona sama je pravi primjer za to. Zahvaljujući skupljenom volonterskom iskustvu naša sagovornica dobila je priliku za pohađanje željenog fakulteta, gdje uskoro završava svoj studij. Proputovala je mnogo, upoznala različite kulture, stekla neprocjenjiva prijateljstva i poznanstva, što je za nju, kako kaže, i najveće bogatstvo.

Članak pripremila: Hana Kolasević