Ove godine održana je 20. Juniorska balkanska matematička olimpijada u rumunskom gradu Slatini u periodu od 24. do 29. juna. Mladi matematičari Bosne i Hercegovine uspjeli su osvojiti četiri bronzane medalje. Vođa učesnika ove olimpijade bio je naš stipendista Adnan Ibrić, student treće godine Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli na Odsjeku za matematiku.

 

Juniorska balkanska matematička olimpijada je takmičenje zemalja na Balkanu za učenike osnovnih škola do 15 godina. Cilj ove olimpijade je da razvije takmičarski duh i podstakne učenike koji su darovani matematičkim znanjem da još više rade na svom uspjehu. Učešće na ovom takmičenju zabilježilo je šest učenika iz Bosne i Hercegovine od kojih je četvero uspjelo osvojiti bronzane medalje. Adnan, zajedno sa još dvoje profesora bio je vođa ove ekipe.

Za vrijeme svog školovanja u Gimnaziji „Lukavac“ osvojio je brojne nagrade na takmičenjima iz matematike od kojih ističe prvo mjesto na državnom takmičenju, a tu su i srebrena medalja na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi i bronzana medalja na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi za srednje škole. Također, učestvovao je u radu komisija na kantonalnim i federalnim takmičenjima, a pored toga daje instrukcije iz matematike studentima i srednjoškolcima i priprema ih za takmičenja.

S. Kosovac