Želite li biti prosječni? Ko želi biti prosječan neka podigne ruku.“, reče Almir prisutnim studentima. U Velikoj sali ASA grupacije zavlada tišina. Nijedna ruka u zraku. Niko od stipendista Fondacije Hastor nije niti želi biti prosječan. Naravno, zbog toga su tu gdje jesu. Među najboljima. U Fondaciji Hastor.

 

U subotu, 14. januara .2017. godine u sjedištu Fondacije Hastor održan je redovni mjesečni sastanak studenata stipendista. Mjesečnim sastancima prisustvuju stipendisti iz svih krajeva Bosne i Hercegovine koji rado dolaze u Sarajevo na ova jedinstvena druženja koja priređuje naša fondacija. Na ovim druženjima stipendisti najčešće razmjenjuju svoja iskustva s volonterskih druženja koje provode s učenicima osnovnih i srednjih škola, upoznaju jedni druge, a nerijetko imaju priliku da nauče nešto novo putem raznih radionica i predavanja koje Fondacija pruža svojim studentima. Tako smo ovoga mjeseca ugostili Almira Mukaču, direktora i osnivača kompanije Fress.

Almir je mladi poduzetnik koji je osmislio sistem kućne dostave zdravog povrća za sve one koji žele da se zdravo hrane, a nemaju vremena da sami odu i kupe te proizvode. Koncept Fress, donedavno mnogima poznat pod nazivom Krompir.ba, prerastao je iz prodaje organskog krompira, a kasnije i drugog organskog povrća putem interneta, koji su pokrenuli Almir i njegov brat Amel Mukača. Danas je to cijeli koncept zdravog življenja, pod kojim se podrazumijeva maksimalno smanjenje stresa i vremena koje nam može uzeti kuhanje nakon napornog radnog dana.

Nije slučajno zašto je baš Almir bio naš današnji gost. On je primjer uspješnog, mladog poduzetnika koji je neustrašivo stupio na pozornicu zvanu poduzetništvo bez nekog prethodnog iskustva. Danas je vlasnik i direktor jedinstvene kompanije u usponu koja polahko postaje prepoznatljiva na našim prostorima, ali i šire. S našim studentima rado je podijelio svoju životnu priču i svoj put ka ostvarenju ambicija. Ističe da je još kao student osjetio potrebu da izađe iz zone prosječnosti u kojoj danas, nažalost, obitava većina naše omladine. Prosječnost je za većinu mladih njihova zona komfora iz koje se ne usuđuju maknuti. Zašto je to tako? Uglavnom iz straha od neuspjeha, osude okoline, nedostatka podrške, i mnogo drugih razloga koji sputavaju mladog čovjeka. Almir priznaje da je najbolja investicija koju je napravio u životu investicija u znanje, te je ovim putem odao priznanje Fondaciji koja punih deset godina kontinuirano ulaže u znanje i gradi jednu bolju perspektivu za sve mlade ljude u Bosni i Hercegovini.

Džulisa Otuzbir