Svakodnevno svjedočimo pozitivnim pričama u kojima glavnu ulogu imaju stipendisti Fondacije Hastor, a jedna od takvih priča potječe od naše stipendistice Amne Krnjić iz Novog Travnika.

Amna je studentica prve godine Mašinskog fakulteta u Sarajevu. Dok je bila još u osnovnoj školi, imala je želju da studira neki od tehničkih fakulteta, a posebno se radovala izradi i rješavanju zadataka. Voljela je gledati emisije inženjerskog karaktera, pa se možda odatle i ponajviše rodila želja za izradom korisnih mašinskih elemenata. Činjenica da na određenom predmetu vidiš rezultat ličnog truda i rada je bila jedna od njenih vodilja ka izboru fakulteta.

Prije početka pandemije COVID-19 vježbe iz jednog od njenih predmeta su bile izvođene u laboratorijima na fakultetu, što sada nije moguće izvesti. Njene kolege i ona su dobili zadatak da snimaju eksperimente u kućnim uvjetima. To su vježbe za koje nije potrebno mnogo materijala i uglavnom su vezane za gradivo koje se obrađuje, jedino je potrebna mala doza strpljenja i želja za učenjem novih stvari. Ono što je posebno zanimljivo jeste Amnina odluka da svoje videozapise objavi na YouTube kanalu, kako bi pomogla drugima u realizaciji njihovih eksperimenata. Sretna je zbog činjenice da su videozapisi dobili pozitivne reakcije, a teško je naći bolju motivaciju od te. Inspirisana je da nastavi sa snimanjem i odlučna da istraje u objavljivanju i nakon što je položila spomenuti predmet. Na svom kanalu trenutno ima objavljena tri videozapisa, a uskoro planira objaviti i četvrti.

Želja joj je da se nakon završetka semestra dodatno posveti snimanju kako bi pomogla svojim kolegama, kao i svima koji žele naučiti nešto iz ove oblasti.

Amna je tek nešto više od godinu dana stipendistica naše Fondacije te je još jedna studentica kojom se ponosimo. Svim stipendistima i čitaocima naše web-stranice poručuje:

Svaka prepreka je tu da nas ojača i da nas nauči nečemu novom i podari nam još jedno novo iskustvo koje će nam olakšati savladavanje drugih prepreka. Uvijek treba pokušati ostvariti svoje želje bez straha od neupjeha i nastaviti dalje kad se on i desi, jer sve je sastavni dio života, samo trebamo nastaviti koračati dalje i upijati nova znanja i mogućnosti koje nam se pružaju.

Čestitamo Amni na realizaciji dosadašnjih aktivnosti i želimo joj mnogo uspjeha u budućnosti, a sve naše stipendiste i čitaoce pozivamo da posjete njen YouTube kanal i pretplate se putem linka kako bi mogli pratiti njene aktivnosti!

Nedžma Latić