Stipendisti Fondacije Hastor nerijetko pokazuju interesovanje za nauku i umjetnost, a uspjesima koje ostvaruju dokazuju da se uporedno i jednako dobro mogu savladavati kako prirodne tako i društvene nauke. Irma Lipovac je jedna od stipendistkinja Fondacije Hastor koja se bavi naukom, ali joj ni neodoljivi svijet umjetnosti nije nepoznanica, u njemu se odlično snalazi i, što je najvažnije, uživa.

Irma je porijeklom iz Konjica, a nakon što je odličnim uspjehom završila osnovnu školu, nastavila je postizati zapažene rezultate u Drugoj gimnaziji Mostar na Matematičko-informatičkom smjeru. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja s raznih takmičenja iz oblasti matematike, fizike, hemije, bosanskog jezika i književnosti te turskog jezika.

U proteklom periodu je na području Hercegovačko-neretvanskog kantona održano takmičenje iz matematike na kojem je Irma osvojila zasluženo treće mjesto u kategoriji trećih razreda. Pored matematike, uživa u umjetnosti za koju kaže da je ispunjava i čini sretnom:

Hobiji poput čitanja knjiga, pisanja eseja, izrade digitalnih fotografija i pozorišne izvedbe su stvari koje mi pomažu da lakše razumijem svijet u sebi i svijet oko sebe, kaže Irma.

U prilog tome ide i činjenica da je na takmičenju pisanja eseja na temu „Otkrij blagodati i budi zahvalan na njima“ osvojila treće mjesto. Ovo takmičenje bilo je regionalnog karaktera, a organizovao ga je tim „Otkrij blagodati“ iz Srbije.

Irma još uvijek nije odlučila koji će fakultet upisati, ali je njen izbor sužen na oblast prirodnih nauka. Nada se da će svoje dalje školovanje i zaposlenje ostvariti u svojoj državi te želi da pokaže mladim ljudima da se ovdje može uspjeti i da snovi mogu postati stvarnost ako ih dovoljno njegujemo.

Stipendistkinja je Fondacije Hastor tri godine, a već je svojim uspjesima učinila da njen rad i trud budu prepoznati čitavoj Fondaciji:

Fondacija Hastor ima značajne zasluge u ostvarenju mojih ciljeva. Moje članstvo u Fondaciji me sigurno čini bogatijom za mnoga iskustva i saznanja. Zahvalna sam Fondaciji Hastor na podršci, ali i na znanju koje sam stekla kroz volonterske sate provedene sa članovima iste.

Aleksandra Đukić