Pronalazak hobija koji će ispunjavati slobodno vrijeme treba biti važan izbor u našim životima. Hobi ponekad može postati naše primarno zanimanje ukoliko ga biramo u skladu s talentom. Da uz posvećenost našim hobijima često možemo postići zapažene rezultate dokaz je naša stipendistica Aida Suljić koja svojim perom ispisuje uspjehe.

Aida je osamnaestogodišnjakinja iz Kalesije. Osnovnu školu je završila odličnim uspjehom, a trenutno je treći razred Mješovite srednje škole u Kalesiji (ekonomski tehničar). U sedmom razredu je postala dio porodice Fondacije Hastor te sad osjeća koliko se njen život zapravo promijenio nabolje kroz tih nekoliko godina.

S pisanjem je počela početkom 2019. godine, što znači da je ona tek na početku jednog putovanja na kojem će napredovati i doći do cilja koji je zacrtala u svojoj glavi. U osnovnoj školi nije pokazivala afinitet prema pisanju. Međutim, nakon što ju je privukla tema jednog literarnog konkursa i nakon što se prvi put ozbiljnije okušala u pisanju, svoje je simpatije okrenula ka olovci i listu papira, a danas je ponosna na sva priznanja koja je dobila kroz prethodne dvije godine. Neki od literarnih konkursa na kojima je učestvovala naša Aida donijeli su joj mjesto u zbornicima radova, dok su neki donijeli nagrade koje su je motivisale da ostane na putu pisanja. Na konkursu „Droga je najveće zlo“ osvojila je prvo mjesto, dok je na konkursu „Nisi sam/a“ koji je organizivalo Udruženje „Mladi Tuzle“ u partnerstvu s Pozorištem mladih Tuzla osvojila drugo mjesto. Tu je bilo još nekih takmičenja u njenoj školi i općini na kojima je ostvarivala slične rezultate. Na konkursu „Bajramske priče“ u kategoriji srednjoškolaca je njen rad izdvojen među najbolja 32, te uvršten u zbornik radova. U Sarajevu je održan konkurs pod nazivom „Ja biram“ i Aidin je rad ponovo uvršten u zbornik radova.

Najveći izazov s kojim se Aida susrela bio je manjak podrške njenih najbližih. Tek nakon jednog konkursa na kojem je osvojila prvo mjesto i donijela diplomu kući, njeni roditelji su shvatili da ona zapravo ozbiljno želi da korača stazama pisaca.

Uz brojna priznanja nastala kao rezultat njene ljubavi prema pisanju, Aida se ističe i kao učesnica takmičenja koja su usko vezana za njenu buduću profesiju. Nedavno je učestvovala na Kantonalnom takmičenju „Preduzeće za vježbu“, gdje je osvojila prvo mjesto. Na Ekonomskoj olimpijadi uspjela se izboriti za prolazak na regionalni nivo takmičenja. Pored svega navedenog, Aida ističe da se posebno raduje volonterskim sastancima te izdvaja sljedeće:

Između brojnih obaveza, svakog mjeseca dođe vrijeme i za volonterske sastanke na kojima se odmorim te barem nakratko zaboravim na obaveze i brige. Zahvaljujući Fondaciji Hastor, spoznala sam mnogo toga. Tiha sam i povučena osoba, pa se ne volim pretjerano družiti, ali na moje iznenađenje, svaki novi sastanak donosio je jedno prijateljstvo više. Volonteri su nam uvijek bili pri ruci i ja sam, zahvaljujući njima, shvatila koliko je Fondacija Hastor značajna za mene. Mislim da nikada neću moći pronaći riječi kojima bih mogla izraziti zahvalnost koju osjećam, ali to pokušavam nadomjestiti uspjesima koje ostvarujem.

Na kraju bih željela poručiti nešto svim stipendistima Fondacije Hastor. Bez obzira na to šta vas čeka sutra, uradite ono što želite danas. Nemojte misliti na posljedice, na ono što se može ili ne može desiti, mislite na sebe, na svoju sreću i samo radite ono što volite. Ne ustručavajte se da pokušate nešto novo i drugačije, opustite se jer ko zna šta iz toga može proizaći.

Vjerujem da ćemo jednog dana držati u rukama rezultate truda Aide Suljić i da će nas uvijek činiti ponosnima.

Nedžma Latić